Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν αποτελούν αφήγημα αλλά μια δέσμη μέτρων επισημαίνει ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας και υπογραμμίζει ότι ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένους στόχους για την κοινωνική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη.
Οι πρωτοβουλίες αυτές, εξηγεί ο κ. Γιόγιακας, δείχνουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Σημειώνει πως η συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας αποτελεί μία -μαζί με την αύξηση των μισθών- από τις κύριες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα σημειώνοντας πως η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό από τα δεξιά και κυρίως από το αντιμεταναστευτικό AfD.
»Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ανταποκρίνονται στις εξαγγελίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων. Πιστεύετε ότι με το αφήγημα αυτό θα σταματήσουν οι διαρροές ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία;
Να πούμε πρώτα απ’ όλα, κυρία Λιάκου ότι δεν πρόκειται για ένα αφήγημα αλλά για μια δέσμη 24 συγκεκριμένων μέτρων τα οποία ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένους στόχους, σε ό,τι αφορά τόσο την κοινωνική πολιτική όσο και την οικονομική ανάπτυξη. Περιλαμβάνουν νέες αυξήσεις αποδοχών και νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, μέτρα για την Υγεία και την Παιδεία, βελτιώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και λύσεις για αγρότες, προγράμματα και ρυθμίσεις για τη στέγη -με προτεραιότητα στους νέους και στα νέα ζευγάρια-, στήριξη των οικογενειών που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, δικαιότερη κατανομή κοινωνικών επιδομάτων, κίνητρα που ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, μέτρα για τη θωράκιση των ιδιοκτησιών απέναντι στην κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει συνεχώς το βλέμμα της στραμμένο σε όλη την κοινωνία και πρώτα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, και ότι εργάζεται για να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε μέχρι το τέλος της 4ετίας που είναι σε εξέλιξη. Τηρώντας ασφαλώς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και χωρίς να διακινδυνέψει τη δημοσιονομική σταθερότητα, που είναι απαραίτητη για να πάει η οικονομία μπροστά.
»Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι από αύριο κλείνουν τα σύνορά της. Η εξέλιξη αυτή δεν θα προκαλέσει ασφυξία σε Ελλάδα και Ιταλία όπου θα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες; Σας προβληματίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Πριν ακόμα εφαρμοστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό από τα δεξιά, και κυρίως από το αντιμεταναστευτικό AfD. Στην ουσία η Γερμανία εξάγει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε αφού, λόγω των κοινωνικών και επιδοματικών πολιτικών της, αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο. Επομένως, η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και θα είναι άλλες χώρες αυτές που θα αντιμετωπίσουν πρώτες τις συνέπειες της απόφασης αυτής, όπως η Αυστρία και η Πολωνία. Αυτό που σε πρώτη φάση φαίνεται να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τη χώρα μας είναι η πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Γερμανίας. Εμείς ως Ελλάδα συνεχίζουμε την αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και στηρίζουμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή από όλα τα συμβαλλόμενα κράτη της Συνθήκης Σένγκεν και του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
»Υπάρχει ένταση το τελευταίο διάστημα στο χώρο της υγείας. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας και σας απευθύνω το ερώτημα ως επιστήμονα;
Πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν, κυρία Λιάκου, γίνονται ήδη. Είναι γνωστό εξάλλου, και το επανέλαβε ο Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ότι η συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας αποτελεί μία -μαζί με την αύξηση των μισθών- από τις κύριες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Να θυμίσω μόνο μερικά από αυτά που έχουν γίνει ή είμαι σε εξέλιξη: αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας. Ψηφιακή μεταρρύθμιση, τηλεϊατρική, εξ αποστάσεως διαγνώσεις και ηλεκτρονικός ατομικός φάκελος υγείας. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 10% τα 5 τελευταία χρόνια. Δίνονται γενναία οικονομικά κίνητρα για να έλθουν περισσότεροι γιατροί σε άγονες περιοχές. «Τρέχουν» προγράμματα πρόληψης με δωρεάν εξετάσεις. Η προσπάθεια να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές σε αυτόν τον δύσκολο χώρο είναι συνεχής και πολυμέτωπη.
»Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβέρνηση για την προεδρία της Δημοκρατίας;
Θα πρέπει να έχει διανύσει μία κάποια διαδρομή στα δημόσια πράγματα της χώρας και να έχει διακριθεί για την προσφορά του στο χώρο τον οποίο έχει υπηρετήσει. Να ξεχωρίζει για την πνευματική του συγκρότηση, το ήθος, την ηπιότητα. Να εμπνέει σεβασμό και να εκφράζει με τον δημόσιο λόγο και την παρουσία του γενικότερα την ενότητα και τη συνέχεια του Κράτους. Να εκφράζει την προσωπική του γνώμη στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου με θάρρος και ειλικρίνεια.
ΠΗΓΗ: www.kontranews.gr