Η Κυβέρνηση είναι συνεχώς σε ανοιχτή επαφή με την κοινωνία και, λαμβάνοντας τα μηνύματά της, βελτιώνει τα πράγματα για θέματα που απασχολούν σοβαρά τους πολίτες, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έχουν οδηγήσει σε βελτίωση των φορολογικών εσόδων, η οποία «επιστρέφει στην κοινωνία» με ενίσχυση των επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, με περισσότερες κοινωνικές παροχές, με νέες μειώσεις φόρων και εισφορών. Εστίασε σε μειώσεις φόρων που ρυθμίζονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ύστερα από 13 χρόνια, η μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το μειωμένο κατά 50% τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους καθώς και στην έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.
«Γνωρίζουμε ωστόσο ότι έχουμε ακόμα δρόμο που πρέπει να καλύψουμε, ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και επίγνωση, θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλύτερο. Θα συνεχίσει να φέρνει αποτελέσματα, και με αυτά να μπορεί να τους κοιτά στα μάτια.», ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Οι αυξήσεις αποδοχών και οι μειώσεις φόρων στο νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής.
Είναι όμως και χαρακτηριστικές του τρόπου με τον οποίο πορεύεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 5μισι χρόνια.
Με συνέπεια λόγων και έργων.
Μεταξύ αυτών που δεσμεύθηκε και αυτών που κάνει πράξη.
Μια τέτοια κεντρική δέσμευση είναι η μείωση των φόρων.
Θα επαναλάβω έναν αριθμό ο οποίος νομίζω λέει πολλά:
60 φόροι και εισφορές μειώθηκαν ή καταργήθηκαν από το 2019.
Θυμίζω μερικά βασικά:
Μειώθηκε ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής – από το 22% στο 9% – και ο ΕΝΦΙΑ κατά 35%.
Καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης.
Αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 για κάθε παιδί.
Στο 5,4% έφτασε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μετά και το πρόσθετο 1% που προβλέπεται στο παρόν νομοσχέδιο.
Μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε προϊόντα όπως ο καφές, τα βιβλία, τα βρεφικά είδη.
Το 2023 η Ελλάδα πέτυχε, σε σχέση με το 2022, τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτές οι μειώσεις των φορολογικών βαρών, που τονίζω ότι είναι διαρκείς, έγιναν δυνατές γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έχουν βελτιώσει τα φορολογικά έσοδα.
1,8 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2024, ήρθαν στα δημόσια ταμεία.
Και αυτή η βελτίωση των εσόδων επιστρέφει στην κοινωνία:
Με ενίσχυση των επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές και άλλα έργα.
Με περισσότερες κοινωνικές παροχές.
Με νέες μειώσεις φόρων και εισφορών.
Όπως γίνεται με τις διατάξεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ύστερα από 13 χρόνια, και τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν ρυθμίσεις στο παρόν νομοσχέδιο που, πέρα από τη συνέπεια λόγων και έργων, δείχνουν κάτι ακόμα:
Δείχνουν ότι η Κυβέρνηση είναι συνεχώς σε ανοιχτή επαφή με την κοινωνία.
Και ότι, λαμβάνοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, είναι σε θέση να βελτιώνει τα πράγματα για θέματα που απασχολούν σοβαρά τους πολίτες.
Αυτό δείχνει για παράδειγμα η επέκταση του μειωμένου κατά 50% τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για ελεύθερους επαγγελματίες με κυρία κατοικία σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, από 500 που ισχύει.
Αλλά και η απαλλαγή φόρου για τα κλειστά ακίνητα καθώς και γι’ αυτά που θα περάσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.
Ένα κίνητρο το οποίο, σε συνδυασμό με προγράμματα όπως τα «Σπίτι μου 2», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές, αναμένεται να αυξήσουν την προσφορά διαθέσιμων κατοικιών στην αγορά, δίνοντας περισσότερες επιλογές σε όσους αναζητούν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σπίτι…
Αυτή η συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης στην οποία αναφέρθηκα στην αρχή επιβεβαιώνεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την έκτακτη ενίσχυση 1,9 εκατομμυρίων, οικονομικά ευάλωτων, συμπολιτών μας.
Μεταξύ αυτών, είναι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά από 10 ευρώ και επάνω, όσοι δικαιούνται αναπηρικά επιδόματα, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και όσοι παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Είναι μια «ανάσα» για όλους εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, που δοκιμάζονται περισσότερο.
Και είναι, θα έλεγα, μειωτικό για τους ανθρώπους αυτούς, να μιλάνε κάποιοι στην αντιπολίτευση για «χαρτζιλίκια» ή για «φιλοδωρήματα».
Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν δημαγωγεί, δεν λαϊκίζει, δεν παίζει παιχνίδια!
Δεν ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα και υγεία – που έχουμε ξαναπεί ότι κατακτήθηκε με πολύ κόπο – για χάρη πρόσκαιρων εντυπώσεων.
Επιδιώκει σταθερά να δημιουργήσει ευημερία για τους πολλούς, σε στέρεες βάσεις:
Με οικονομική ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια, με ένα παραγωγικό πρότυπο θα δημιουργεί περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Με τη βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης σε δημόσια αγαθά, όπως η Υγεία και η Παιδεία.
Με διάχυση του πλούτου που παράγεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, έχουν γίνει πολλά και μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, σε όλα τα κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας, από το χρέος και το έλλειμμα, μέχρι την ανάπτυξη, την ανεργία, τα εισοδήματα.
Γνωρίζουμε ωστόσο ότι έχουμε ακόμα δρόμο που πρέπει να καλύψουμε.
Ότι οι πολίτες περιμένουν από εμάς περισσότερα.
Αυτό που μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, με υπευθυνότητα και επίγνωση, θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλύτερο.
Θα συνεχίσει να φέρνει αποτελέσματα, και με αυτά να μπορεί να τους κοιτά στα μάτια.