“Τι πρέπει να γίνει στον Αγροτικό Τομέα”

Share Button

• Γράφει η Μυρτώ Λύκα, αντιπροέδρου της ΠΕΚ και μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΘ

«Είμαι αντιπρόεδρος σε έναν κλάδο που πραγματικά δοκιμάζετε εδώ και αρκετά χρόνια. Σε ένα επάγγελμα που έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα και όμως ακόμα στέκει όρθιος παρά τις προσπάθειες κάποιον να τον ρίξει.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δυστυχώς είναι γνωστά σε όλους. Χαμηλές τιμές στα προϊόντα, τεράστιο κόστος παραγωγής, διαφορετικό ΦΠΑ στις αγορές από ότι στις πωλήσεις, ζωονόσοι και κλιματική αλλαγή είναι λίγα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Σε όλο αυτό το χάος προστίθεται το τεράστιο κόστος ενέργειας. Ένα κόστος που υποτίθεται ότι θα λυνόταν με την περίφημη τροπολογία για χαμηλό ρεύμα στους αγρότες αλλά δυστυχώς όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε.

Τρανό παράδειγμα οι δικοί μου λογαριασμοί που όποτε θέλετε σας τους παραθέτω ρεύμα στο ιχθυοτροφείο με 20 λεπτά 27 στο στάβλο και 19 λεπτά στα κοτόπουλα. Και εδώ ακριβώς έρχονται να κολλήσουν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που ένωσαν όλους εμάς σήμερα σε αυτόν εδώ τον σύλλογο. Τα περίφημα 100αρια φωτοβολταϊκά που πραγματικά έσωσαν τις παραγωγές μας. 15 χρόνια όμως μετά δυστυχώς η λέξη αγροτικά έχει χαθεί και μένουν μόνα τα φωτοβολταϊκά. Γιατί? Γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι είμαστε πολύ μικροί για να παράξουμε αυτό το έργο και αποφάσισαν να πετάξουν τους αγρότες έξω από τον κλάδο της ενέργειας. Τρανό παράδειγμα οι προτεραιότητες του υπουργείου ενέργειας που μας τοποθέτησαν στην τελευταία θέση.

Η Ελλάδα μας δεν είναι μόνο οι μεγάλες πόλεις. Είναι τα χωριά, οι κωμοπόλεις, οι αγροτικές εκτάσεις και τα τοπία που μαγεύουν τον επισκέπτη αλλά αδειάζουν από τους ανθρώπους τους. Οι νέοι μας, εγκαταλείπουν τις επαρχίες αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω τους τη γη των προγόνων τους. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο, όχι με ευχολόγια, αλλά με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές που θα δώσουν στους νέους τα εφόδια να μείνουν, να δημιουργήσουν και να ευημερήσουν στις επαρχίες. Η αγροτική γη είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της ελληνικής υπαίθρου, αλλά δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτη.

Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διάθεσης αγροτικών εκτάσεων στους νέους καλλιεργητές, με μακροχρόνιες μισθώσεις ή ακόμα και επιδοτούμενες αγορές. Τα κριτήρια πρέπει να είναι σαφή και δίκαια, δίνοντας προτεραιότητα σε νέους με όραμα και συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο.

Η έλλειψη στέγης είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τους νέους που θέλουν να μείνουν στην ύπαιθρο. Το κράτος μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένα κτίρια και να τα μετατρέψει σε σύγχρονες κατοικίες μέσω προγραμμάτων ανακαίνισης με επιδοτήσεις ή φορολογικά κίνητρα. Παράλληλα, η δημιουργία μικρών οικισμών με αυτόνομα σπίτια και κοινοτικές υποδομές θα ενισχύσει τη συνοχή και θα προσελκύσει νέες οικογένειες.

Οι νέοι αγρότες χρειάζονται κάτι παραπάνω από γη και στέγη. Χρειάζονται τα κατάλληλα μέσα για να καλλιεργήσουν τη γη τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της. Προγράμματα επιδότησης για την απόκτηση αγροτικών μηχανημάτων, εργαλείων και υλικών πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας μέσα από τον αγροτουρισμό αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και τουρισμού.

Κίνητρα για τη δημιουργία αγροτουριστικών μονάδων, όπως επιδοτήσεις για ξενώνες, παραδοσιακά εργαστήρια και γαστρονομικές εμπειρίες, θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η προώθηση τοπικών προϊόντων μέσω πιστοποιήσεων και branding θα δώσει υπεραξία στα παραγόμενα αγαθά. Η διασύνδεση με εξαγωγικές αγορές μέσω κρατικών και ιδιωτικών συνεργειών θα αναδείξει τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.

myrto 2 • "Τι πρέπει να γίνει στον Αγροτικό Τομέα" • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Τα παραδείγματα από άλλες χώρες δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι νέοι αγρότες λαμβάνουν χρηματοδότηση για αγορά γης και εξοπλισμού, χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτήσεις για νέες γεωργικές επιχειρήσεις, ενώ υποστηρίζονται και με στέγαση μέσω ανακαίνισης παλιών κατοικιών. Στην Ιταλία, το πρόγραμμα “Terre Vive” προσφέρει δημόσια γη σε νέους καλλιεργητές, ενώ η ανάπτυξη αγροτουριστικών μονάδων ενισχύει την τοπική οικονομία. Στην Καταλονία της Ισπανίας, δημιουργούνται συνεργατικά εργαστήρια και αγροδιατροφικές επιχειρήσεις με επιδοτήσεις και στήριξη στην προώθηση τοπικών προϊόντων. Η Σκωτία ανακαινίζει εγκαταλελειμμένα σπίτια και επενδύει σε κοινοτικές υποδομές, προσφέροντας μια πιο ανθρώπινη και φιλόξενη ύπαιθρο. Στον Καναδά, ορισμένες κοινότητες προσφέρουν δωρεάν γη σε νέους που δεσμεύονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ τους παρέχεται τεχνική και επιχειρηματική κατάρτιση.

Αυτά λοιπόν γίνονται αλλού, εδώ κύριε υπουργέ τους αγρότες τους θεωρούμε πολίτες τρίτης κατηγορίας. Εμείς όμως ξέρετε ελπίζουμε ακόμα και κόντρα στα προγνωστικά σε συνεργασία πάντα με τον σύνδεσμο υποβάλαμε ένα πρότυπο ομαδικό έργο φωτοβολταϊκών Και τότε όλοι μας έλεγαν είστε τρελοί??? Πού πάτε να μπλέξετε?? Εμείς όμως σίγουροι για το εγχείρημα μας συνεχίσαμε. Όχι τυχαία. Φυσικά και όχι. Το κάναμε γιατί πήραμε την δημόσια προσωπική δέσμευση του ίδιοι του πρωθυπουργού. 2.5 χρόνια μετά είμαστε εδώ να σας πούμε ότι ακόμα περιμένουμε τους όρους σύνδεσης. Σε μια περιοχή παραμεθόρια όπως είναι η Θεσπρωτία και σε ένα σημείο που καθημερινά αξιώνουν οι Τσάμηδες τις Αλβανίας και παρά την τελευταία δημόσια χαρακτηριστική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην περιοχή η οποία ήταν αυτολεξεί <>… Δεν έγινε τίποτα. Και μιλάμε κύριε υπουργέ για ένα έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας 42 χλμ από τα σύνορα και μέσα στα όρια διεκδίκησης των τσάμηδων.

ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΣ

Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ. Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο τόσο για την περιοχή όσο για τις 90 οικογένειες που είμαστε πίσω από αυτό.

Και για να κλείσω θα απαντήσω σε δύο ερωτήματα που μου έκανε ένας φίλος από την δική σας κυβέρνηση. Μα καλά άντε και σας δώσαμε όρους σύνδεσης,  που θα βρείτε τα λεφτά να το υλοποιήσετε?? Εδώ είναι η Πειραιώς να πει ότι θα μας χρηματοδοτήσει. Και στο δεύτερο κ κρίσιμο ερώτημα είστε στην κατηγορία στ αργεί πολύ η σειρά της. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Εσείς μας βάλατε εκεί εσείς θα μας εγκρίνεται.»

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην σημερινή παρέμβαση της κας Λύκα, στο ετήσιο συνέδριο του ΠΣΑΘ που γίνεται στα Τρίκαλα.

Δημοσιεύτηκε στην Θεσσαλική Γη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *