Σβήνουν τα χωριά…

Share Button

Του π. Ηλία Μάκου

Μια “ταφόπλακα” εγκατάλειψης πλανιέται πάνω από τα χωριά, αλλού μεγαλύτερη, αλλού μικρότερη, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις είναι αποκαρδιωτική η κατάσταση.
Λίγοι αποκαμωμένοι γέροντες, λίγες σκυρτωμένες γερόντισσες και που και που και ορισμένοι μεσήλικες, σχεδόν καθόλου παιδιά, που κάποτε με τα γέλια και τα παιχνίδια τους ομόρφαιναν τα χωριά.
Και όπου υπάρχουν είναι Αλβανικής κατά κανόνα καταγωγής, από γονείς, που κάνουν μεροκάματα.

Για τα χωριά, που ούτως ή άλλως αργοσβήνουν, το “χτύπημα” θα είναι καίριο από τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την οποία έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Το “χτύπημα” αφορά στην οριοθέτηση των μικρών οικισμών της χώρας, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των χωριών της υπαίθρου.

Μειώνονται αισθητά τα όρια των οικισμών και οικόπεδα και ιδιοκτησίες πολιτών σε χωριά με λιγότερους των 2.000 κατοίκων, μετατρέπονται σε… χωράφια, χάνοντας έτσι αυτόματα το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους.

Η δραστική και οριζόντια μείωση στα όρια των μικρών οικισμών, δημιουργεί πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Δήμαρχοι επισημαίνουν ότι «το σχέδιο του Π.Δ. όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, μετατρέπει εν μία νυκτί οικόπεδα πολιτών σε χωράφια, υπονομεύει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική και τις προσπάθειες που καταβάλουμε ως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να ξαναζωντανέψουμε τους μικρούς αγροτικούς οικισμούς των Δήμων μας».

Ζητάνε «να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να «παγώσει» η επικείμενη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης του Προεδρικού Διατάγματος και να διεκδικήσουν την τροποποίηση και αναθεώρησή του με όρους που θα προστατεύουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (μορφολογία εδάφους, ορεινότητα, νησιωτικότητα, πληθυσμιακά κριτήρια κ.α.) χωρίς να στέκεται τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης της ήδη γερασμένης και ερημωμένης ελληνικής περιφέρειας».

Μα δεν βλέπουν οι αρμόδιοι, ότι τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί, αφού τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα και ερμητικά κλειστά, ενώ άλλα από αυτά έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε, είναι εθνικής, ναι εθνικής, σημασίας θέμα να αναστραφεί αυτή η εγκατάλειψη των χωριών, γιατί “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”, όπως έλεγε ένα σύνθημα. Γι’ αυτό, πρέπει να προληφθεί ο ολικός αφανισμός των χωριών, που, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, σε λίγο καταφθάνει, και όχι να προωθούνται μέτρα, που ευνοούν την ερήμωση.

Πολλά είναι τα μέτρα, που μπορούν να παρθούν μήπως και μπορέσουν έστω και λίγο να ξαναποκτήσουν ζωή τα χωριά, με κυριότερα τα κίνητρα για αγροτοτουριστικές επενδύσεις, η πριμοδότηση για επιστροφή οικογενειών, οι προσλήψεις με το στοιχείο της εντοπιότητας, η βελτίωση των υποδομών, η άρση του αποκλεισμού, που έχει να κάνει με την έλλειψη ιατρικής, ταχυδρομικής, τραπεζικής, εκπαιδευτικής πρόσβασης, η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας με αποτελεσματικότερη αστυνομική φύλαξη, με επανίδρυση στρατιωτικών φυλακίων, όπου χρειάζεται κ.ά.

Δεν μπορούμε να κόβουμε τις ρίζες μας και να αφήνουμε μοιρολατρικά να παρακμάζουν, να αδειάζουν τα χωριά, χωρίς να έχουμε συνέπειες, χωρίς να τιμωρηθούμε από τις ίδιες τις συνθήκες της ζωής. Πέρα από το γεγονός ότι θα μας καταδιώκει πάντοτε η αγιάτρευτη νοσταλγία, πληρώνουμε τίμημα, ως ένα είδος φυσικής εκδίκησης, όταν αρνούμαστε αυτό, στο οποίο οφείλουμε, αυτό, που είμαστε.

Επιπλέον ο μαρασμός της υπαίθρου, αλλάζει άρδην τα δεδομένα σε γενικότερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Τα χωριά είναι η “ψυχή” της Ελλάδας και είναι αδήριτη ανάγκη να μη γίνει ανεκτό και επιτρεπτό το ξεκλήρισμά τους.

Πηγή: Εφημερίδα “Political”, 23-4-2025

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *