Σπουδές και επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό-Συνέντευξη με την Βασιλική Β.Παππά, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας

Share Button

afisaΕπιμέλεια: Νίκος Φάτσιος

Ημερίδα με θέμα: «Σπουδές – Υποτροφίες και επαγγελματική Σταδιοδρομία στο εξωτερικό» διοργανώνει το ΚΕΣΥΠ την Τετάρτη 30 Σπετεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε την υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας κα. Βασιλική Β. Παππά.

Σπουδές και Επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό: Πολύ σημαντική απόφαση (απόφαση ζωής για πολλούς) για ένα νέο άνθρωπο να κάνει αυτό το βήμα και να μεταβεί σε άλλη χώρα για σπουδές ή ακόμη περισσότερο να αναζητήσει επαγγελματική στέγη.

Β.Π. Kάθε χρόνο, ένας αριθμός μαθητών παραμένει έξω από τις «πύλες» των πολυπόθητων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ αναζητώντας μια εναλλακτική λύση. Σε αρκετές περιπτώσεις η λύση αυτή παρέχεται με τη δυνατότητα φοίτησης σε χώρες του εξωτερικού. Η προοπτική να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό είναι μια δύσκολη αλλά συνάμα και μια ελκυστική απόφαση. Ο κάθε φοιτητής έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά αλλαγών. Αλλαγή χώρας, κατοικίας, τρόπου διαβίωσης, προσαρμογή σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλοί υποψήφιοι όμως δεν γνωρίζουν ότι η διαδικασία εγγραφής σε ένα ξένο πανεπιστήμιο εμπεριέχει πολλά «βήματα», άλλα πιο εύκολα και άλλα πιο δύσκολα, τα οποία πρέπει να διανύσει κάθε φοιτητής προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Το πιο σημαντικό βήμα είναι η απόφαση που πρέπει να πάρει ένα παιδί και η οικογένειά του. Είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά σ’ αυτή την ηλικία δεν είναι ακόμη έτοιμα και ώριμα να εγκαταλείψουν την οικογένειά τους, πόσω μάλλον να προσαρμοστούν σε μια ξένη χώρα με τα όποια προβλήματα προσαρμογής. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο οικονομικός. Μπορεί η οικογένεια να αντέξει το κόστος μια τέτοιας επιλογής; Επίσης ποιο πανεπιστήμιο να επιλέξει, ποια πόλη, το κόστος ζωής, τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό απαιτούν από τους υποψήφιους φοιτητές να έχουν συμμετάσχει στις Πανελλήνιες εξετάσεις και να έχουν συγκεντρώσει συγκεκριμένη βαθμολογία. Όλες οι χώρες απαιτούν τη γνώση της ξένης γλώσσας και συγκεκριμένη απόδοση στις εξετάσεις που διενεργούνται.

Επομένως, όλα αυτά είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και κυρίως χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που μπορεί να αποτανθεί για να έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Οι πλέον αρμόδιοι είναι οι ειδικοί στα Μορφωτικά τμήματα των Πρεσβειών ή τα διάφορα Μορφωτικά Ινστιτούτα που λειτουργούν στη χώρα μας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ημερίδα. Ποιοι θα είναι οι προσκεκλημένοι/ομιλητές? Μαθαίνω ότι θα υπάρχουν….υψηλές παρουσίες.

Β.Π. Προσκλήθηκαν διάφορα προξενεία και πρεσβείες γι’ αυτό το σκοπό αλλά ανταποκρίθηκαν μόνο το Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα. Η Γαλλία διαθέτει Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, με ιστορία αιώνων σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα που εγγυώνται μια εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Από την άλλη σπουδάζοντας κάποιος στην Κύπρο έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στη χώρα του αφού η επίσημη γλώσσα είναι η ελληνική ενώ το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει μεγάλη γκάμα τμημάτων τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού.

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Christophe Le Rigoleur, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης που θα έχει και ρόλο ομιλητή καθώς και η κ. Ilham Belhabib, Υπεύθυνη Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο κ. Τάκης Βοϊλας, μορφωτικός λειτουργός της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποιο θα είναι το αντικείμενο των παρουσιάσεων/εισηγήσεων?

Β.Π. Οι εισηγήσεις τους θα εστιαστούν στο εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών τους, τις προϋποθέσεις εισαγωγής, τη διαδικασία εισαγωγής σε προπτυχιακό επίπεδο, τις

Μεταπτυχιακές σπουδές, τις υποτροφίες, το κόστος ζωής, τις φοιτητικές εστίες, τη σίτιση και την ιατρική μέριμνα.

Η εξασφάλιση μιας υποτροφίας αποτελεί επιβράβευση της επίδοσης του φοιτητή. Υποτροφίες παρέχονται τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο από διάφορους φορείς. Σημαντικά κριτήρια θεωρούνται η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, η επίδοση του και η γνώση ξένων γλωσσών καθώς και η ηλικία.

Ποιοί φορείς παρέχουν υποτροφίες?

Β.Π. Υποτροφίες παρέχουν επίσης, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, ξένες κυβερνήσεις στο πλαίσιο διμερών μορφωτικών συμβάσεων, ελληνικά ιδρύματα και διάφορα κληροδοτήματα όπως το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, το Ίδρυμα Γουλανδρή, η Ακαδημία Αθηνών, κ.ά. Τα περισσότερα από αυτά απαιτούν υψηλό βαθμό πτυχίου.

Ποιά εφόδια και δεξιότητες αποκτά κάποιος που επιλέγει τις σπουδές στο εξωτερικό?

Β.Π. Πέρα από τα όποια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάποιος σπουδάζοντας στο εξωτερικό, η αλήθεια είναι ότι αποκτά δεξιότητες και εμπειρίες που τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Καταρχήν αποκτά αυτοπεποίθηση, ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει το στόχο του. Γίνεται ευπροσάρμοστος στις καταστάσεις της ζωής και γνωρίζει την κουλτούρα και τις συνήθειες ενός άλλου λαού πέρα τη δική του. Αποκτά πληθώρα ερεθισμάτων και εμπειριών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν έτοιμη τη βαλίτσα τους για το επόμενο ταξίδι αφού αισθάνονται πολίτες του κόσμου τούτου!

Η ημερίδα

Για τις σπουδές στην Γαλλία και στην Κύπρο θα μιλήσουν:

Christophe Le Rigoleur – Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Ιlham Belhabib – Υπεύθυνη Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Tάκης Βοϊλας – Μορφωτικός λειτουργός της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Βασιλική Β. Παππά – Msc, ΜΑ Σύμβουλος Σ.Ε.Π. του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Αγγελική Φωτεινού

 

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *