Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με ικανοποίηση ανακοινώνει την ολοκλήρωση του έργου «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με χρηματοδότηση από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συνολικό προϋπολογισμό 104.800 ευρώ.
Οι εργασίες αφορούσαν στον σχεδιασμό, την παραγωγή και την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τριών τάξεων του Δημοτικού και της Α΄ Τάξης Γυμνασίου, ενώ με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, σχεδιάστηκαν παιδαγωγικά εργαλεία και δραστηριότητες για μαθητές των Ειδικών Σχολείων.
Με κεντρικό θεματικό άξονα το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, το πρόγραμμα επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την αρχιτεκτονική και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεατρικού οικοδομήματος, τη διττή λειτουργία του ως χώρου διδασκαλίας αρχαίου δράματος και χώρου συνελεύσεων της πόλης αλλά και του Κοινού των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών, τη γνωριμία με τα σημαντικότερα μνημεία του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου αλλά και τη γένεση της ίδιας της θεατρικής πράξης. Στους κύριους στόχους περιλαμβάνεται παράλληλα η ανάδειξη της σημασίας των χαραγμένων στα εδώλια επιγραφών που αφορούν σε πράξεις απελευθέρωσης δούλων από τους κυρίους τους και η γνωριμία με εκατοντάδες ανθρωπωνύμια αρχαίων Θεσπρωτών.
Το έργο περιλάμβανε τον σχεδιασμό και την παραγωγή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, επιδαπέδιων παιχνιδιών, προσαρμοσμένου παιδαγωγικού υλικού για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες με έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, ψηφιακών διαδραστικών παιχνιδιών και δύο μουσειοσκευών για δανεισμό σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων.
Για την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους στόχους, το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες του νέου προγράμματος, οργανώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023 επιμορφωτική ημερίδα-εργαστήριο (workshop) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.
Ήδη το αρχαίο θέατρο έχει υποδεχθεί 893 μαθητές από 28 σχολεία, που συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στις δραστηριότητες του προγράμματος.
Η δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος ενισχύει τη σταθερή επιδίωξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας για δημιουργία μίας ουσιαστικής σχέσης επικοινωνίας με τα σχολεία με στόχο τη διασύνδεση των μαθητών με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους με έναν τρόπο εύληπτο επιστημονικά και ταυτόχρονα δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Παράλληλα, επιτρέπει την ίση πρόσβαση στον πολιτισμό και τη μουσειακή εμπειρία μαθητών με ειδικές ανάγκες.
Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προστίθεται στα μόνιμα του μουσείου, συμβάλλει επίσης στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αύξηση της επισκεψιμότητας από τις σχολικές μονάδες, στον εμπλουτισμό του ψηφιακού αποθέματος για σημαντικά μνημεία της Θεσπρωτίας αλλά και στην ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ιστορικής ταυτότητας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.