Οι θέσεις της παράταξης “Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία” για το νέο σύστημα εκλογής οργάνων στην τοπική αυτοδιοίκηση

Share Button

Ο βασικός σκοπός του νέου εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , είναι η ανάδειξη Δημάρχου με την εξασφάλιση ποσοστού 43% στην πρώτη ή στην επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών της πρώτης Κυριακής. Το γεγονός αυτό, οδηγεί σίγουρα στην μείωση της πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης Δημοτικών Αρχών που θα εκλεγούν με ποσοστά κοντά σε αυτό το όριο, ιδίως όταν αυτό επιτευχθεί στην δεύτερη ψηφοφορία.

Ο δεύτερος στόχος του νέου σχεδίου είναι η υπέρμετρη ενίσχυση της Δημοτικής Αρχής στην κατανομή των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και καταλαμβάνει υποχρεωτικά και ανεξάρτητα από το ποσοστό με το οποίο εκλέγεται τα 3/ 5 (60%) των εδρών. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υποεκπροσώπηση των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δυνητικά μπορούσαν να αποτελούν πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα.

Σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών στα Δημοτικό Συμβούλιο . η αντιπολίτευση πρακτικά δεν θα διαθέτει τους απαραίτητους ανθρώπινους πόρους για να επιτελέσει τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντά της (συμμετοχή σε επιτροπές ή Δ.Σ. των Ν.Π.). Για παράδειγμα στον Δήμο Ηγουμενίτσας, το Δημοτικό Συμβούλιο  του οποίου θα είναι 21μελές με 13 μέλη να προέρχονται από το συνδυασμό της Δημοτικής Αρχής, θα είναι αντικειμενικά αδύνατο οι 8 Δημοτικοί Σύμβουλοι των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, να ανταποκριθούν στις ανάγκες συμμετοχής τους σε όλα τα συλλογικά όργανα που προβλέπει η νομοθεσία.

Ο τρίτος στόχος του σχεδίου είναι η κατάργηση της εκλογής των οργάνων των Κοινοτήτων (Πρόεδρος και Συμβούλιο) μέσω ξεχωριστών ψηφοδελτίων και η ενσωμάτωσή τους σε ενιαία ψηφοδέλτια με τους συνδυασμούς που διεκδικούν την Δημοτική Αρχή. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε εκλεγμένα μεν όργανα διοίκησης των Κοινοτήτων, χωρίς άμεση λαϊκή νομιμοποίηση, κάτι που οδηγεί στην αύξηση του βαθμού εξάρτησης από την Δημοτική Αρχή, στη διαίρεση των μικρών κοινωνιών με κομματικούς αντιπάλους και στην απεμπόληση της εισόδουνέων ιδεών στα κοινά. Θα σταματήσουν οι κοινότητες να αποτελούν «εργαλεία» για τη βελτίωση της καθημερινότητας, θα εκλείψει ο εθελοντισμός και η ενεργοποίηση των πολιτών για σημαντικά θέματα του χωριού.

Από τα προαναφερόμενα – αλλά και από άλλες διατάξεις όπως η αύξηση της τιμής των παραβόλων για τη συμμετοχή υποψηφίων στους εκλογικούς συνδυασμούς – προκύπτει η βαθιά συντηρητική λογική του σχεδίου νόμου, η εφαρμογή του οποίου θα οδηγήσει στην αποστασιοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την τοπική κοινωνία. Για το λόγο αυτό, εκτιμούμε ότι οι δημοτικοί συνδυασμοί των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, θα πρέπει να διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα επιφέρει η εφαρμογή του νέου συστήματος.

Η θέση της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράζεται με το νομοσχέδιο, δεν μας ξαφνιάζει. Είναι ένα ακόμη «παιδί» της πολιτικής της αντίληψης που έχει αλλεργία στην πολυφωνία και τη συνεργασία. Είναι ένα ακόμη «εργαλείο» που θέλει να υπηρετήσει την ιδεολογία της και την προκλητική φράση του Υπουργού Εσωτερικών που λέει ότι“  στο εξής, οι εκλογές θα γίνονται στην Ελλάδα με τέτοιον τρόπο, ώστε μονίμως να χάνουν οι προοδευτικές δυνάμεις…”

Αυτομάτως τίθενται πολιτικά ερωτήματα:

Σε μια εποχή που η ζωή μας διαλύεται, αντί να σκεφτούμε για μια τοπική αυτοδιοίκηση που απαιτεί ενίσχυση έξω από την κομματική χειραγώγηση με νέους ανθρώπους, εμείς θα ενισχύσουμε το υπάρχον οικοδόμημα, που οι επίσημες μελέτες θεωρούν ως το πιο διεφθαρμένο κομμάτι της εξουσίας στη χώρα μας;  Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι ακριβώς αυτή, αφού στην Τ.Α. υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, καθώς και οι εργαζόμενοι που θέλουν μια ουσιαστική ενίσχυση για να επιτελέσουν το έργο τους πιο αποτελεσματικά.

Αντί να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να συζητάμε για την ουσία των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα εξακολουθούμε να υιοθετούμε « το κατόπιν ενεργειών του Βουλευτή..» για κάθε τι που οφείλει να κάνει η κεντρική εξουσία στην αυτοδιοίκηση ;

Αντί να συζητάμε για το πώς και πότε θα γίνειτο ξεκαθάρισμα της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους που είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την Αυτοδιοίκηση, θα δεχόμαστε το ρόλο του επαίτη για πόρους και έργα τα οποία δικαιούνται οι τοπικές κοινωνίες ;

Και επιτέλους αν θέλουν να βελτιώσουν κάτι, ας κόψουν τα δίκτυα που τροφοδοτούν την ανομία, τις εξαρτήσεις και τις εξυπηρετήσεις που έχουν φθάσει τους Δήμους σε αυτή την κατάσταση και τους νέους να έχουν γυρίσει την πλάτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ας κάνουν και κάτι πιο απλό, ας θεσμοθετήσουν ως μέγιστο χρόνο άσκησης της εξουσίας τις δύο θητείες. Να εναλλάσσονται τα πρόσωπα, να έρχονται νέες ιδέες, να κόβονται οι εξαρτήσεις και να διαλύονται τα κατεστημένα.

Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» είναι ο κατ΄εξοχήν εκφραστής των συνθετικών διαδικασιών. Κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 καταφέραμε να συσπειρώσουμε γύρω από τις θέσεις μας ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας, πολλαπλάσιο της εκλογικής δύναμης του πολιτικού φορέα που επισήμως στήριξε την προσπάθειά μας.  Ως δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έκτοτε, ασκούμε τα καθήκοντά μας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα υποβάλλοντας ρεαλιστικές προτάσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου.

Δηλώνουμε δε ότι θα είμαστε παρόντες και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και στο πλαίσιο αυτό όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα διατυπώσουμε στο πρόγραμμά μας συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες ο Δήμος Ηγουμενίτσας θα βαδίσει με συναίνεση και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, σε ένα μέλλον ανάπτυξης και αλληλεγγύης.

Με τις προτάσεις μας θα διασφαλιστεί ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολιτευτικών παρατάξεων και θα διευκολυνθεί η άσκηση των καθηκόντων των Συμβούλων αυτών των παρατάξεων, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που θα λάβει κάθε συνδυασμός στις εκλογές.

Θα εξασφαλιστούν πραγματικές συνθήκες κοινωνικής διαβούλευσης, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Θα επιτευχθεί αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Δημοτικής Αρχής και εργαζομένων στο Δήμο.

Θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνέργειες και ο αναγκαίος συντονισμός δράσεων μεταξύ κεντρικής διοίκησης του Δήμου και των οργάνων διοίκησης των Κοινοτήτων (ανεξάρτητα από τον τρόπο εκλογής τους), ώστε τα προβλήματα των δημοτών να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά, γιατί εμείς θεωρούμε τις Κοινότητες τα πραγματικά «κύτταρα» της αυτοδιοίκησης και σεβόμαστε απόλυτα το ρόλο και τη θέση των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους.

Τέλος, η Δημοτική παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκτιμά, πως η αντίδραση που θα χαλάσει τα σχέδια της Κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση που την βλέπει ως πεδίο εφαρμογής των συντηρητικών πολιτικών της με τα αντίστοιχα κομματικά οφέλη, είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου σε κάθε Δήμο στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων,που με τη στάση τους είναι απέναντι σε πολιτικές αποδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε αυτή την κατεύθυνση, οφείλει να κινείται η συζήτηση για το επόμενο διάστημα μέχρι τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Εμείς θα είμαστε παρόντες !

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *