Αντώνης Μπέζας: Διαχείριση από τη Δημοτική Αρχή «δεκαλόγου» σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας

Share Button

Ένα  χρόνο μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, το θέμα της αποτελεσματικής διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, έθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας στην  5η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου. Ο κ. Μπέζας αναφέρει:

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας  αποτελεί τη μητέρα των μαχών για την Αυτοδιοίκηση. Πέρα από την έλλειψη περιφερειακής οδού, ένα χρόνο μετά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Δήμος Ηγουμενίτσας εξακολουθεί να καταγράφει θλιβερή αρνητική πρωτιά σε μια σειρά από καίρια ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και σε καθημερινή βάση την ποιότητα ζωής των δημοτών του.

Συγκεκριμένα, αποτελεί τον μοναδικό ίσως Δήμο- πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας στη χώρα που:

1) Δε διαθέτει  κοινόχρηστες δημοτικές τουαλέτες σε καμία Δημοτική Ενότητα.

2) Είναι ο πλέον «εχθρικός» για τη διαβίωση ΑΜΕΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ούτε μια πλήρης διαδρομή ώστε άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να  μεταβούν  από κάποιο σημείο της πόλης  στα δύο βασικά κτίρια διοίκησης, δηλαδή το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και το Δημαρχείο. Το Δημοτικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας είναι μάλιστα το μοναδικό που δεν διαθέτει  τουαλέτα για  ΑΜΕΑ ενώ δεν είναι δυνατή η απευθείας πρόσβαση ΑΜΕΑ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

3) Δεν έχει δημιουργήσει τα τελευταία 30 χρόνια ούτε έναν οργανωμένο  υπέργειο ή υπόγειο χώρο στάθμευσης ενώ δεν υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

4) Δε διαθέτει, εντός της πόλης, με εξαίρεση τη μικρή αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ (που παρουσιάζει  ηλεκτρολογικά προβλήματα επικινδυνότητας), ούτε κλειστό (Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο), ούτε ανοικτό (Υπαίθριο Θέατρο) χώρο για τη διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλες τις μορφές της τέχνης αλλά και εκπαιδευτικών- μορφωτικών και  κοινωνικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, δε διαθέτει δημοτική ή δημόσια Βιβλιοθήκη, βασικό στοιχείο πολιτιστικής υποδομής, παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες συγκέντρωσης βιβλίων από τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Τόσο η ολοκλήρωση του Υπαίθριου Θεάτρου στο Τσιμπουρίκι όσο και η  μετατροπή του πρώην κτιρίου ΕΙΝ σε Πολυδύναμο Πολιτιστικό Χώρο καρκινοβατούν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

5) Δεν έχει οργανωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και  καθαρισμών, αφού η ανακύκλωση πρακτικά δε λειτουργεί, δε γίνεται συστηματική χρήση της ειδικής υδροφόρας και του σαρώθρου για το πλύσιμο και τον καθαρισμό των πεζοδρομίων- πεζοδρόμων- πλατειών, δεν πραγματοποιούνται τακτικές πλύσεις των κάδων απορριμμάτων (ανά δίμηνο), δεν υπάρχει πρόγραμμα συλλογής ογκωδών αντικειμένων μέσω μόνιμα τοποθετημένων ειδικών σκαφών και δεν πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  στα σχολεία και το ευρύ κοινό.

6) Δε διαθέτει άλσος (πάρκο αναψυχής) στον κεντρικό ιστό της πόλης ή περιαστικά, με διαδρομές και θέσεις ανάπαυσης, ούτε επαρκές πράσινο, λουλούδια και σιντριβάνια σε παρτέρια, κοινόχρηστους χώρους και κόμβους κυκλοφορίας.  Από υπολογισμούς μας, στην παλιά πόλη της Ηγουμενίτσας αντιστοιχεί περίπου μόλις μισό τετραγωνικό  μέτρο πρασίνου ανά κάτοικο όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 8 τετραγωνικά, και αυτό είναι ανισομερώς κατανεμημένο αφού βρίσκεται κυρίως στην παραλιακή ζώνη της πόλης.

7) Δεν έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία 30 χρόνια σε κοινόχρηστο χώρο ούτε ένα μνημείο (άγαλμα, ανδριάντας κλπ) της τοπικής ιστορίας και ούτε ένα εικαστικό έργο τέχνης που  να λειτουργεί ως τοπόσημο. Το μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής στη Νέα Σελεύκεια και των Υδραίων Ναυτικών στα Σύβοτα δεν παραπέμπουν σε τοπικά γεγονότα ή δεν τιμούν ανθρώπους με καταγωγή από την περιοχή.

8) Δε διαθέτει δημοτική τηλεόραση ή δημοτικό ραδιόφωνο ή δημοτικό Ωδείο ή δημοτικό αθλητικό σωματείο ή  δημοτικό πολιτιστικό ίδρυμα ή κάποια άλλη  παρόμοια δημοτική δομή ή φορέα πολιτισμού ενημέρωσης ή αθλητισμού, εκτός της Φιλαρμονικής.

9) Δε διαθέτει οργανωμένο κεντρικό Νεκροταφείο, αφού το παλαιό είναι πρακτικά εγκαταλειμμένο και  έχει κορεστεί εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται ταφές στους τσιμεντοστρωμένους  διαδρόμους.

10) Δε διαθέτει Νοσοκομείο ή άλλη δομή παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Είναι προφανές ότι μια νέα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να επιλύσει από τον πρώτο χρόνο της θητείας της όλες αυτές τις παθογένειες δεκαετιών.

Με δεδομένο όμως ότι έχει παρέλθει πλέον ικανός χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα θέλαμε να πληροφορηθούμε για τις προθέσεις και τις θέσεις σας αλλά και τις ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ή σχεδιάζετε να προβείτε για τη διαχείριση του παραπάνω «δεκαλόγου»  προβλημάτων  της καθημερινότητας που έχουν κατατάξει την Ηγουμενίτσα στις λιγότερο ελκυστικές ελληνικές πόλεις».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *