Aντίδραση Αντώνη Μπέζα για την προσπάθεια παραχώρησης του ακινήτου του πρώην Ξενία Ηγουμενίτσας σε ιδιώτες και την εγκατάλειψη του στόχου για επιστροφή του Πανεπιστημίου στην Ηγουμενίτσα

Share Button

Να μην προχωρήσει η ΕΤΑΔ ΑΕ στην άρση της παραχώρησης προς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων του ακινήτου του πρώην Ξενία Ηγουμενίτσας πριν ολοκληρωθεί η συνεννόηση  μεταξύ των τοπικών φορέων και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΣ και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ,  ο Αντώνης Μπέζας.

Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό  Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, την Πρύτανη του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων κα Άννα Μπατιστάτου, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας  κ. Παναγιώτη Νταή και την Πρόεδρο  του ΔΣ Ηγουμενίτσας, κα Μαρία Σαμίου, ο κ. Μπέζας, χαρακτηρίζει αυθαίρετη,  χωρίς τεκμηρίωση και  χωρίς πολιτική νομιμοποίηση αλλά και εκτός του θεσμικού του ρόλου,  την αντίστοιχη επιστολή του Βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλη Γιόγιακα, με την οποία ζητείται η  εκμετάλλευση  από ιδιώτη επενδυτή του συγκεκριμένου ακινήτου.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα», αναφέρει ότι   η  πλειοψηφία της θεσπρωτικής κοινωνίας  επιδιώκει και συμφωνεί με  τη συνέχιση της παρουσίας στην Ηγουμενίτσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας (Πανεπιστημιακό Τμήμα, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, Θερινά Σχολεία, Ερευνητικό Ινστιτούτο κλπ) και τη συνδιαχείριση  της έκτασης με το Δήμο Ηγουμενίτσας μέσω προγραμματικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και  θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα νέες πρωτοβουλίες τις οποίες  προσπαθεί, δυστυχώς, να αποτρέψει σκοπίμως η επιστολή του κ. Γιόγιακα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επιστολή έχει αναλυτικά ως ακολούθως:

«Από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πληροφορήθηκα ότι ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Βασίλης Γιόγιακας σας απέστειλε επιστολή με την οποία ζητάει  να δρομολογηθούν από την ΕΤΑΔ ΑΕ η άρση της υφιστάμενης  παραχώρησης του ακινήτου του πρώην Ξενία Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας  με σκοπό «την παραχώρησή του σε (ιδιώτη) επενδυτή  προκειμένου να το αναπτύξει και να το λειτουργήσει επ΄ωφελεία (του επενδυτή) και της τοπικής οικονομίας».

Πράγματι, ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του πρώην Ξενία Ηγουμενίτσας (έργο του σπουδαίου και πρωτοπόρου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη ), ως ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, ανήκουν σήμερα στην ΕΤΑΔ ΑΕ  και η χρήση τους παραχωρήθηκε, το 1995  και για  30 χρόνια χωρίς τίμημα,  από τον ΕΟΤ (τα ακίνητα του οποίου περιήλθαν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης  και στη συνέχεια στην Εταιρεία σας ως καθολικής διαδόχου) προκειμένου να στεγαστεί το Παράρτημα Ηγουμενίτσας του ΤΕΙ Ηπείρου (το 1995 ιδρύθηκε το Τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας και το 1996 το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων), καθολικός διάδοχος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο υπάγεται σήμερα  το, με αναστολή λειτουργίας, Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ηγουμενίτσας.

Η συγκεκριμένη επιστολή είναι αυθαίρετη και στερείται τεκμηρίωσης και αιτιολογικής βάσης, για τους παρακάτω λόγους:

1ον) Ο θεσμικός ρόλος του Βουλευτή, πέραν της συμμετοχής του στη νομοθετική διαδικασία, είναι να μεταφέρει τα τοπικά ζητήματα και αιτήματα μέσω των  κοινοβουλευτικών διαδικασιών (κοινοβουλευτικός έλεγχος, κατάθεση αναφορών κλπ) και όχι μέσω απευθείας επιστολών, με το πρόσχημα της τοπικής ανάπτυξης και προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

2ον) Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα εκ του νόμου να ζητήσουν την άρση της παραχώρησης είναι η Εταιρεία σας, αν δεν πληρούνται οι  προβλεπόμενοι όροι, ο παραχωρησιούχος, δηλαδή  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  και ο αρχικός ιδιοκτήτης Δήμος Ηγουμενίτσας, που είχε παραχωρήσει την εν λόγω δημοτική έκταση στον ΕΟΤ μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέτοια αιτήματα δεν υφίστανται.

3ον) Δεν υπάρχει επίσης καμιά  ανάλογη απόφαση ή αίτημα  για εκμίσθωση ή παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή, συλλογικού τοπικού φορέα (Δήμος/ Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, Περιφέρεια Ηπείρου/Περιφερειακό Συμβούλιο, Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, Εμπορικοί Σύλλογοι κλπ), ούτε έχει τεθεί ποτέ στο δημόσιο διάλογο, για παράδειγμα σε προεκλογική περίοδο. Το αίτημα της αναφερόμενης επιστολής στερείται  επομένως πολιτικής εξουσιοδότησης  και νομιμοποίησης.

4ον) Εξ όσων γνωρίζω, σε  πρόγραμμα αξιοποίησης των ΞΕΝΙΑ που είχε καταρτίσει η Εταιρεία σας το 2018 δεν συμπεριλαμβάνεται το Ξενία Ηγουμενίτσας, όχι μόνο  λόγω της ισχύουσας παραχώρησης αλλά και γιατί η ωρίμανση διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού απαιτεί στη συγκεκριμένη περίπτωση χρονοβόρες ενέργειες (επανακαθορισμός αιγιαλού και παραλίας, νομιμοποίηση κτισμάτων, μελέτες καθορισμού νέας χρήσης, βιωσιμότητας της επένδυσης και ανάπτυξης του ακινήτου, προσδιορισμό μισθωτικής αξίας, τεχνικές προμελέτες κλπ) και επιπλέον εγείρονται μια σειρά από νομικά ζητήματα  όπως αποζημιώσεων, αφού -εκτός από τα αρχικά κτήρια- έχουν κατασκευαστεί με δημόσιους και κοινοτικούς πόρους  νέα κτήρια εκπαίδευσης δηλαδή εργαστήρια, γραφεία, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκες κλπ.

5ον) Η πλειοψηφία της θεσπρωτικής κοινωνίας (δεν αποτελεί θέμα μόνο της Ηγουμενίτσας αλλά ολόκληρης της Θεσπρωτίας) επιδιώκει και συμφωνεί με  τη συνέχιση της παρουσίας στην Ηγουμενίτσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας εξακολουθεί τυπικά να υφίσταται), με οποιαδήποτε μορφή δραστηριότητας (Πανεπιστημιακό Τμήμα, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, Θερινά Σχολεία, Ερευνητικό Ινστιτούτο κλπ) και τη συνδιαχείριση  της έκτασης, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο κέντρο της πόλης και εντός του κόλπου της Ηγουμενίτσας,  με το Δήμο Ηγουμενίτσας μέσω προγραμματικής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και  θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα νέες πρωτοβουλίες τις οποίες  προσπαθεί, δυστυχώς, να αποτρέψει σκοπίμως  η συγκεκριμένη επιστολή.

Σας παρακαλώ λοιπόν να χειριστείτε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και να μη προχωρήσετε στην άρση της παραχώρησης πριν ολοκληρωθεί η συνεννόηση μεταξύ των τοπικών φορέων και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εξάλλου, η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση ορθής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *