Τα καρτέλ γάλακτος στην Ελλάδας είναι γεγονός. Δεν πάει άλλο, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χωράς. Ολοένα και χαμηλότερες τιμές αντικρίζουν οι κτηνοτρόφοι στα τιμολόγια γάλακτος με πιο πρόσφατη αυτή των 54 λεπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του agrotes.eu, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων η αντιπρόεδρος, Μυρτώ Λύκα χτες το μεσημέρι είχε συνάντηση στο δικηγορικό γραφείο της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου με θέμα τα καρτέλ γάλακτος. Φαίνεται ότι η γνωστή δικηγόρος θα αναλάβει και επίσημα πλέον την εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων απέναντι στα καρτέλ γάλακτος.
Μοναδική ελπίδα των κτηνοτρόφων φαίνεται πλέον να είναι η νομική οδός καθώς όπως καταγγέλλουν, οι παράνομες ελληνοποιήσεις ξένου γάλακτος καταστρέφουν τόσο τις επιχειρήσεις τους, όσο και το εθνικό μας προϊόν που ονομάζεται φέτα.
Σε δήλωση του στο agrotes.eu, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσος τονίζει:
Αδικαιολόγητη και απαράδεκτη η μείωση των τιμών από τις βιομηχανίες σε βάρος των παραγωγών. Σε απόγνωση όλοι οι κτηνοτρόφοι ανά την Ελλάδα, είναι θέμα επιβίωσης πλέον Εμείς με τις οικογένειες μας δεν παίζουμε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος δήλωσε:
Έχουμε φτάσει σε μειώσεις πάνω από 20% σε μια περίοδο που το κόστος αυξάνεται συνεχώς.
Αποτέλεσμα χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι από όλη την χώρα να εγκαταλείπουν το επάγγελμα, να πουλάνε και να σφάζουν τα ζώα τους. Όλο αυτό το θέμα των μειώσεων ξεκίνησε πρώτη γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος και στην συνέχεια το έκαναν και άλλες εταιρείες.
Άμεσα θα πρέπει η πολιτεία να πάρει μέτρα για τις εισαγωγές. Το γάλα που εισάγεται είναι παράνομο να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή φέτας. Η παραγωγή φέτας με εισαγόμενο γάλα έχει ως αποτέλεσμα να πωλείται στο εξωτερικό με 4,45 ευρώ.
Σκοτώνουν το προϊόν μαζί με τους παραγωγούς. Θα πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγοί με διάφορα μέτρα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και όπως ξαναείπαμε θα πρέπει το κράτος να σταματήσει τις εισαγωγές.
Φαίνεται πως οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι και θα φτάουν αυτή τη μάχη ως το τέλος.