” Όσο για μένα, δεν θα έλεγα
ότι θα επέλεγα την τρέλα εάν είχα επιλογή.
Αυτό που με παρηγορεί είναι ότι αρχίζω
να θεωρώ την τρέλα σαν μια αρρώστια
όπως όλες τις άλλες και έτσι ξεκινώ να την αποδέχομαι “
Vincent Van Gogh 1889
Η ψυχική νόσος διαθέτει όχι μόνο παθολογικά αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά και απέναντι σ ’αυτήν είμαστε όλοι ευάλωτοι.
Ίσως δεν μπορούμε ή δεν αντέχουμε όλοι «να αγκαλιάσουμε» τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια. Μπορούμε όμως να ρίξουμε “μια ματιά” γύρω μας, να αντικρίσουμε με σοβαρότητα και ευθύνη την πραγματικότητα και να αποϕασίσουμε να στηρίξουμε με σεβασμό τον πάσχοντα συνάνθρωπο!!!
Οι ψυχικά ασθενείς εξαιτίας της νόσου τους δείχνουν ατημέλητοι, απόμακροι και κάποιες ϕορές εχθρικοί. Αυτό δυσχεραίνει την συνεργασία τους με το κοινωνικό περιβάλλον το οποίο δυσκολεύεται συχνά να τους αποδεχτεί. Η απελπισία μέσα ιδίως σε συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής κρίσης οδηγεί σε απομόνωση αποπροσωποποίηση και συχνά σε αυτοκαταστροϕική συμπεριϕορά.
Ωστόσο θα πρέπει να αποϕευχθεί η “Ιδρυματοποίηση ασθενών” και με σύγχρονες μεθόδους να επιτευχθεί η επανένταξη τους στο κοινωνικό περιβάλλον.
Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να προσεγγίσουν την σύγχρονη θεραπευτική διαδικασία με Αξιοπρέπεια! Είναι Δικαίωμά τους και υποχρέωση της κοινωνίας μας!!!
Η κοινωνία υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρή και οπισθοδρομική όσον αϕορά τους ψυχικά ασθενείς, κάτι που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια σταδιακά αλλάζει καθώς καταρρίπτονται τα στερεότυπα και αναπτύσσεται μια διαϕορετική κουλτούρα γύρω από το θέμα. Το στίγμα της αρρώστιας τείνει να εξαλειϕθεί. Ο κόσμος αρχίζει ν’ αποδέχεται την ψυχική νόσο σαν ασθένεια και όχι σαν κάτι δαιμονικό ή εξωπραγματικό. Η ευαισθησία, η ϕροντίδα, η στοργή αρχίζει να συντροϕεύει τους ασθενείς.
Οι άνθρωποι που καταϕέρνουν να αποθεραπευθούν και δημοσιοποιούν την εμπειρία τους με θάρρος και παρρησία είναι η καλύτερη μαρτυρία ότι όλα γύρω μας αλλάζουν.
Οι ψυχικά ασθενείς χρειάζονται πέρα από την ιατρική περίθαλψη ένα ϕιλικό και υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον (συγγενείς, φροντιστές, συνοδούς, επιμελητές, εθελοντές, ϕίλους) που θα τους αποδεχθεί, θα τους συμπαρασταθεί για να μη λυγίσουν στη δυσκολία και θα τους δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για παραγωγή και δημιουργία.
Από όσο γνωρίζω στην περιοχή Ηπείρου (Άρτα – Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα – Πρέβεζα) δεν υπάρχει κάποιος σύλλογος οικογενειών ψυχικά ασθενών.
Αντίθετα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, και στην Πάτρα υπάρχουν τέτοιες σημαντικές δομές. Ιδιαίτερα στην Πάτρα υπάρχει ένας πολύ οργανωμένος, διακεκριμένος και αξιόλογος σύλλογος ΣΟΨΥ. Σας προτείνω να μπείτε στην ιστοσελίδα τους www. sopsipatron.gr. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα!!!
Η προσϕορά βοήθειας είναι Ευλογία γι’ αυτόν που τη προσϕέρει και Χαρά γι’ αυτόν που τη δέχεται!!!
Αν λοιπόν πραγματικά ενδιαϕέρεστε να συμμετέχετε στην οργάνωση ενός συλλόγου για την στήριξη των οικογενειών των ψυχικά ασθενών που θα προσϕέρει και θα στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν ψυχικά, παρακαλώ πολύ όπως επικοινωνήσετε μαζί μου τηλ : 6941421337 ή με το τοπικό κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας τηλ : 2665021551 να αϕήσετε τα στοιχεία σας και εγώ θα έρθω σε επαϕή άμεσα μαζί σας.
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στις 15.05.2016 ημέρα Κυριακή και ώρα 6 μ.μ. στο ισόγειο του Ξενώνα
Aμπελοκήπων ΕΠΡΟΨΥΗ (διεύθυνση Θωμά Πασχίδη 78 Αμπελόκηποι) στα Ιωάννινα, θα πραγμοτοποιηθεί μια συνάντηση από συγγενείς – φροντιστές ασθενών και επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης.
Θα ήταν εξαίρετα σημαντικό να παρεβρεθείτε!
Με σεβασμό και εκτίμηση
Νίκη Κάτσιου