3ο Λεύκωμα Συνταξιούχων Πολ. Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσπρωτίας

Share Button

Γράφει ο Γιώργος Κ. Καπρινιώτης

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, μετά από το 1ο Λεύκωμα το έτος 2021 και το 2ο το έτος 2023, έφερε στη δημοσιότητα το έτος 2024 και 3ο Λεύκωμα, με τον  τίτλο: «Συνεύρεση  με την αλήθεια της σιωπής» ΦΥΣΗ-ΤΕΧΝΗ. Προφανέστατα είναι πολύ πιο πλούσιο  και ενδιαφέρον από το δύο που προηγήθηκαν. Ως υπότιτλος αναγράφεται: Εξωτερίκευση- Καθρέφτισμα-Επισφράγισμα Συλλογικής Συνείδησης, Αγάπης και Σεβασμού.

Το εν λόγω Λεύκωμα εντυπωσιάζει για την ποιότητα του περιεχομένου, τον όγκο,  την καλαισθησία και το  πλήθος  ποικίλων και  αυθεντικών φωτογραφιών. Θα μπορούσα  κάλλιστα να το χαρακτηρίσω σπάνιο και ανεκτίμητο. Το Λεύκωμα αυτό αφιερώνεται στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού τόσα υποφέρει από τον άνθρωπο.

&nbspΟ αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί την αξία αυτού του Λευκώματος μόνο αν ανατρέξει  στα πολυποίκιλα θέματα που αναφέρονται. Θα δώσω μια περίληψη, για να αντιληφθούν οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται.

&nbspΚύριος χορηγός για τα έξοδα εκτύπωσης του Λευκώματος είναι  η  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Π.Ο.Π.Σ).

Εκτείνεται σε πεντακόσιες σελίδες περίπου. Το όλο περιεχόμενο κατανέμεται σε έξι μέρη:

1ο ΜΕΡΟΣ: Αναφέρεται στο περιεχόμενο και στον σκοπό, με εισαγωγή, Πρόλογο, σ’ ένα Σχόλιο για τη συλλογική συνείδηση  και τα Σουλιωτοχώρια.

2ο ΜΕΡΟΣ: Αναδεικνύονται θέματα από τη φύση: Ουρανός, Αεροπλάνο, Σύννεφα, βουνά, νερά, λίμνες, θάλασσα, πουλιά, πολιτισμός από χωριά και πολιτείες.

3ο ΜΕΡΟΣ: Γίνεται αναφορά στην τέχνη, στα κάστρα, στα γλυπτά, στα μουσεία και στην τεχνολογία.

4ο ΜΕΡΟΣ : Κάνει λόγο για το  πολύπαθο περιβάλλον και την ανάγκη για προστασία του. Επιμέρους θέματα: εμπρησμός, κλιματική κρίση και υγεία,  κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, βιολογική υγεία και περιβάλλον, σκέψεις για  το παρελθόν και το παρόν.

5ο ΜΕΡΟΣ: Γενικός τίτλος: Επίλογος, συμπεράσματα και στοχασμοί. Ειδικότερα: Σχόλιο στις σκέψεις και στα κείμενα, κρίσεις, τελικοί στοχασμοί, υποχρεώσεις μας, συμβουλές για τους νέους, αγάπη για το όμορφο, αποχαιρετισμός από Δ.Σ. Συλλόγου.

6ο ΜΕΡΟΣ: Ευχαριστίες προς τους συντελεστές του Λευκώματος, πεπραγμένα του Συλλόγου (2022- 2024), προγραμματισμός για 2024, πηγές, προέλευση φωτογραφιών, περιεχόμενα.

Όπως είναι φυσικό στο Λεύκωμα αυτό συνέβαλαν και  κάποια μέλη  του συλλόγου.  Ωστόσο, τα πολλά εύσημα ανήκουν  στην ακάματη πρόεδρο του Συλλόγου μας Μακατσώρη – Τσεκούρα Βασιλική. Κατά γενική ομολογία ήταν ο ιθύνων νους, η ψυχή και η καθοδηγήτρια αυτού του πονήματος.  Να σκεφτούμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Απαιτούσε μόχθο, χρόνο ανυπολόγιστο και αντιμετώπιση πολλών και ποικίλων προβλημάτων. Σίγουρα στην πορεία  της υλοποίησης ανέκυπταν πολλά και διάφορα προβλήματα, όπως η εξασφάλιση υλικού, η ταξινόμηση, η  ιδιαίτερη εκτύπωση και φυσικά το οικονομικό κόστος.  Όλα αυτά τα θέματα αντιμετωπίστηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο και το Λεύκωμα αυτό, μέσω των συλλόγων συνταξιούχων όλης της χώρας, έγινε γνωστό πανελληνίως. Πιστεύω ότι μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ερέθισμα και κίνητρο για ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα.

Αλλά τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, όπως το περιβάλλον, αλήθειες  και θέματα από  τη φύση, τα ζώα, τα χωριά, η τέχνη και γενικά ο πολιτισμός πρέπει να είναι μέλημα όλων των ανθρώπων, όπου γης. Επιπλέον, η ανάδειξη όλων αυτών των προβλημάτων  μπορεί να περάσει το μήνυμα στις νέες γενιές για την ανάγκη  προστασίας του περιβάλλοντος και   της υγείας όλων.

&nbspΑπό ένα τέτοιο  κοπιαστικό έργο, που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και επιμονή, μαζί με την πολυποίκιλη δραστηριότητα του Συλλόγου μας, καταδεικνύεται αβίαστα ότι η λεγόμενη Τρίτη Ηλικία δεν είναι εξοφλημένη ούτε απλός παρατηρητής για την κοινωνία και τα προβλήματά της. Αντιθέτως, στο μέτρο του δυνατού, συμβάλλει, με λογική, μέτρο και έργο, αλλά και με αναφορές στο παρελθόν, στην επισήμανση καίριων ζητημάτων του σήμερα. Ας το έχουν υπόψη αυτό οι εκάστοτε  κυβερνώντες  και οι αντιπολιτευόμενοι. Ας ακούνε προτάσεις  από ανθρώπους που μετά  από την όποια προσφορά τους, όταν ήταν  ενεργοί, έμπειροι και κατασταλαγμένοι πια, εξακολουθούν να προσφέρουν.  Αλλά, όταν ακούνε από επίσημα χείλη να μην κάνετε προσφυγές στη δικαιοσύνη για άδικες περικοπές συντάξεων, δώρων, εφάπαξ κλπ, γιατί εφόσον δικαιωθείτε θα ικανοποιηθούν άπαντες και μετά να ανακοινώνεται ότι θα πάρουν τα χρωστούμενα μόνον όσοι είχαν κάνει προσφυγή, ε! αυτό δεν καταπίνεται με τίποτε.  Ας εφαρμόζουν όλοι  την εντολή: Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου. Ούτε είναι σοβαρό το επιχείρημα: οι συνταξιούχοι  μπορούν να τα βγάζουν πέρα με τις συντάξεις που λαμβάνουν. Επομένως, δεν θα ήταν άστοχο ή άσκοπο όχι μόνο να μην αδικείται η πολυπληθής  Τρίτη Ηλικία  αλλά  να ακούγονται οι προτάσεις της και   να επιλύονται τα προβλήματά της, με δίκαιο και λογικό τρόπο.

Επιπρόσθετα και οι νέες γενιές έχουν να ωφεληθούν πολλαπλά από τις δραστηριότητες και την προσφορά της τρίτης ηλικίας. Πέρα από την οικονομική στήριξη προς αυτές, ας παραδειγματίζονται και με  μέτρο, λογισμό  και σωφροσύνη ας ακολουθήσουν μια καλύτερη πορεία γι’ αυτές και γενικότερα για την κοινωνία. Ας έχουν υπόψη ότι το παλιό δεν είναι κατ’ ανάγκην απαρχαιωμένο ή περιττό. Έχει τα συν και τα πλην. Οι νέοι με καλή διάθεση  και κριτικό πνεύμα ας παραδειγματιστούν από τα συν και ας έχουν κατά νουν το λεγόμενο: «Αυτού που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θά  ’ρθεις».

Θα κλείσουμε αυτή την σύντομη παρουσίαση του 3ου Λευκώματος, παραπέμποντας σε απόψεις, γνώμες – με θετικό ή αρνητικό πρόσημο  – για την Τρίτη ηλικία από καταξιωμένους ανθρώπους ανά τους αιώνες.

 

Γνώμες

-Μη δειν ονειδίζειν το γήρας, εις ο πάντες ευχόμεθα ελθείν. (Βίων ο Βορυσθενίτης, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος κυνικός φιλόσοφος).

-Τίμα το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον. (Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής)

-Το γήρας όρμον είναι των κακών (τα γηρατειά είναι λιμάνι όπου αράζουν όλες οι συμφορές. (Βίας ο Πριηνεύς, 625-540 π.Χ., Εκ των 7 σοφών της αρχαίας Ελλάδος).

-Γήρας και πενία δύο τραύματα δυσθεράπευτα. (Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος).

Για μένα, γηρατειά είναι 15 χρόνια αργότερα από την ηλικία που έχω. (Bernard Baruch, 1870-1965, Αμερικανός επιχειρηματίας & πολιτικός).

-Πρώτα ξεχνάς ονόματα, μετά ξεχνάς πρόσωπα, μετά ξεχνάς να ανεβάσεις το φερμουάρ και στο τέλος ξεχνάς να το κατεβάσεις.(George Burns, 1896-1996, Αμερικανός κωμικός, έπαιζε μέχρι 100 χρονών).

-Στα συμπόσια αφήνουν συνήθως στο τέλος όλα τα ευχάριστα, όπως τα γλυκίσματα, το γλυκό κρασί, τα φρούτα και τις προπόσεις. Στο συμπόσιο της ζωής γίνεται το αντίθετο. Η θεία πρόνοια μάς παραθέτει ως επιδόρπιο καθετί δύσπεπτο κι αηδιαστικό, τις ρυτίδες, την ποδάγρα, την πλήξη και την εγκατάλειψη(Εμμανουήλ Ροΐδης).

-«Ό,τι επιθυμούμε στα νιάτα μας έρχεται πλουσιοπάροχα στα γηρατειά μας.»  Αισχύλος.

 

Αποσπάσματα από ποιήματα καταξιωμένων ποιητών

Όσο Mπορείς  (Κ.Π. Καβάφης, 1863 – 1933)

(Κ.Π. Καβάφης, Ποιήματα, τόμ.1, Ίκαρος, (Oι παραινέσεις που απευθύνει ο  Καβάφης αναφέρονται τόσο στον εαυτό του όσο και σε κάθε αποδέκτη του ποιήματος και υποδεικνύουν μια ηθική στάση και μια μετρημένη κοινωνική ζωή. Το ποίημα γράφτηκε το 1913).

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,

μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

 

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,

γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την

στων σχέσεων και των συναναστροφών

την καθημερινήν ανοησία,

ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

 

Αν   [(Ρ. Κίπλινγκ  (1865 – 1936): Ο εμβληματικός Άγγλος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και ποιητής,  τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907, σε ηλικία μόλις 42 ετών)&nbsp].

Αν να κρατάς καλά μπορείς το λογικό σου,

όταν τριγύρω σου όλοι τα έχουνε χαμένα

Αν να εμπιστεύεσαι μπορείς τον ίδιο τον εαυτό σου

Όταν ο κόσμος ΔΕΝ σε πιστεύει…

Κι αν μπορείς να του σχωρνάς αυτή τη δυσπιστία

Να περιμένεις αν μπορείς δίχως να χάνεις ην υπομονή σου

Κι αν άλλοι σε συκοφαντούν, να μην καταδεχτείς ποτέ το ψέμα

Κι αν σε μισούν εσύ με μίσος ταπεινό να μην ξεπέσεις

Μα να μην κάνεις τον καλό ή τον πολύ σοφό στα λόγια.

 

Κι αν μήτε φίλοι, εχθροί μπορούν πια ποτέ να σε πειράξουν

Όλο τον κόσμο να αγαπάς μα και ποτέ πάρα πολύ κανέναν.

Κι αν του θυμού σου τις στιγμές που φαίνεται αδυσώπητη η ψυχή σου

μπορείς να αφήσεις να διαβούν την πρώτη ξαναβρίσκοντας γαλήνη

δική σου θα ‘ναι η Γη, μ΄ όλα και μ΄ ό,τι απάνω της κι αν έχει

Και κάτι ακόμα, πιο πολύ άνδρας αληθινός θα ‘σαι αγόρι μου….

 

Άλφρεντ Τένισον (Άγγλος ποιητής: 1809 – 1892)

-…Δεν μπορώ να πάψω/ να γυροφέρνω πάντα σε ταξίδια.

Θέλω να πιω της ζωής τη στερνή στάλα.

–Είμαστε γέροι, αλλά δεν απολείπουν/από τα γερατειά το χρέος και η δόξα/  Δεν είναι  αργά για κείνους που ζητούνε νέους κόσμους.

— Όχι, δε ζει όποιος αναπνέει μονάχα .

Δεν αξίζει στριμωγμένοι οι άνθρωποι να ’ναι ο ένας κοντά στον άλλον.

 

Ποιοι είναι αιωνόβιοι

Οι μέχρι σήμερα μελέτες έχουν δείξει ότι οι αιωνόβιοι είναι κυρίως γυναίκες, πρωτότοκοι, και έζησαν σε αγροτικές περιοχές.

Άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά τους είναι:

  • Αγαπούν τη ζωή
  • Είναι αισιόδοξοι, αλλά και ρεαλιστές
  • Εξακολουθούν να ασκούνται
  • Έχουν έντονη πνευματική δραστηριότητα
  • Απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής
  • Έχουν πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα
  • Έχουν κοινωνική δραστηριότητα
  • Έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ
  • Έχουν θρησκευτική πίστη και πνευματικά ενδιαφέροντα
  • Έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Δεν καπνίζουν, δεν πίνουν υπερβολικά.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *