του Μιχάλη Στούκα
Σε πολλά άρθρα μας, και στο blog, έχουμε στηλιτεύσει την ουσιαστική εγκατάλειψη από την Πολιτεία ακριτικών περιοχών κυρίως της Ηπείρου, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα για το δημογραφικό, μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της Ελλάδας που, αν εκραγεί, θα προκαλέσει μεγάλες και μη αναστρέψιμες ζημιές
Από τα μέτρα αυτά ξεχωρίζουμε την κάλυψη εξόδων εγκατάστασης με 10.000€ για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους παραπάνω Δήμους, την αντιμετώπιση ως τρίτεκνων, των δίτεκνων οικογενειών που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία σε αυτούς, την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, προγράμματα της ΔΥΠΑ για ανέργους κ.λπ. Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η Αλεξανδρούπολη έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχει «ξεφύγει» από τις υπόλοιπες περιοχές του νομού.
Αναμφίβολα η πρώτη προτεραιότητα για κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι και θα πρέπει να είναι τα σύνορα με την Τουρκία, που παρά τα όντως ηρεμότερα νερά στο Αιγαίο συνεχίζει να προκαλεί με διάφορες ενέργειες όπως π.χ. με τη διδασκαλία των μικρών μαθητών και μαθητριών της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» που έχει συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία . Αν στα ελληνικά σχολικά βιβλία υπήρχαν χάρτες π.χ. για την Ελλάδα της Ανατολής ή κάτι παρόμοιο που θα περιλάμβαναν την Κωνσταντινούπολη και όλα τα μικρασιατικά παράλια, η Τουρκία θα είχε γυρίσει τη Γη ανάποδα… Εμείς δεν αντιδρούμε για να μην προκαλούμε… «Κάνε ότι κοιμάσαι» που έλεγε κι ένας Υπουργός του ενιαίου, τότε, ΣΥΡΙΖΑ…
Σε κάθε περίπτωση, για να επανέλθουμε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τα μέτρα ενίσχυσης του κεντρικού και βόρειου Έβρου, που πλήγηκε το 2023 από μεγάλες πυρκαγιές είναι θετικά. Σίγουρα θα μπορούσαν να είναι πιο γενναία, προφανώς τα δημόσια ταμεία δεν αντέχουν περισσότερα. Άλλωστε οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους ανικανοποίητοι και ζητούν πάντα πιο πολλά ,ενώ κάποιοι, αντιδραστικοί εκ γενετής θεωρούν ότι τίποτα δεν είναι αρκετό και μονίμως ζητάνε…
Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας δεν τελειώνουν στον Έβρο. Συνεχίζονται από τη Ροδόπη μέχρι τη Θεσπρωτία, στις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Δυστυχώς σε όλη αυτή την έκταση υπάρχουν εκατοντάδες χωριά που έχουν ελάχιστους κατοίκους και ο πληθυσμός τους «ακολουθεί» φθίνουσα πορεία. Πρέπει να αφεθούν τα χωριά αυτά να ερημώσουν τελείως; Η Πολιτεία θεωρεί ότι με τα μέτρα για τον Έβρο έκανε το καθήκον της;
Η Ήπειρος και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι προτελευταίες στην κατάταξη των περιφερειών της χώρας μας ως προς το Α.Ε.Π. με την τελευταία θέση να καταλαμβάνει το Βόρειο Αιγαίο, το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. του οποίου φτάνει μόλις το 41% του μ.ό. της Ε.Ε. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Ήπειρος αγγίζουν το 47% του μ.ό. της Ε.Ε.
Για πολλά χρόνια η Ήπειρος ήταν η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση της στην κατάταξη βελτιώθηκε χάρη στη διεύρυνση της Ε.Ε., καθώς εντάχθηκαν σ’ αυτή πιο φτωχές περιοχές. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 2020 η Ήπειρος ήταν πιο φτωχή από το 2015 όταν βρισκόμασταν στην καρδιά των μνημονίων. Το Α.Ε.Π. της Ηπείρου μειώθηκε στην πενταετία αυτή (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019) κατά 5,35%. Μεταξύ 2019 και 2020 η μείωση εκτοξεύτηκε στο 8,7%. Η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από το 2020-21 όταν το Α.Ε.Π. αυξήθηκε σ’ αυτή κατά 10,6%.
Η αύξηση συνεχίστηκε μεταξύ 2021-23 με χαμηλότερους ρυθμούς όμως (4%-6%). Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι το 50% του Α.Ε.Π. της Ηπείρου «παράγεται» από τον νομό Ιωαννίνων. 19% από τον νομό Άρτας, 16% από τον νομό Πρεβέζης και μόλις 15% από τον νομό Θεσπρωτίας. Και το πιο θλιβερό, ότι αποτελεί την πιο «γερασμένη» περιφέρεια της χώρας με τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων να ξεπερνά σε ηλικία τα 65 χρόνια. Και οι δύο ακριτικοί Δήμοι του νομού Ιωαννίνων παρουσίασαν μείωση πληθυσμού την τελευταία δεκαετία: ο Δήμος Κόνιτσας από 6.362 το 2011, σε 5.296 το 2021 και ο Δήμος Πωγωνίου από 8.960 το 2011, σε 6.848 το 2021. Το ίδιο και ο ακριτικός Δήμος Φιλιατών του νομού Θεσπρωτίας: από 7.909 κατοίκους το 2011, σε 6.347 το 2021.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε λίγα χρόνια ,θα έχουμε στην Κόνιτσα, τους Φιλιάτες και το Πωγώνι Δημάρχους χωριών χωρίς κατοίκους… Ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής κύριος Τασούλας και οι άλλοι βουλευτές των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση που επικρατεί στους ακριτικούς Δήμους τους;
Η Ήπειρος κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και της Βουλής είναι η γη των εθνικών ευεργετών. Και ένα κομμάτι της, η Βόρεια Ήπειρος θυσιάστηκε για να ενταχθούν στο ελληνικό κράτος άλλες περιοχές. Ας μην το λησμονείτε αυτό…
Το παράδειγμα των κυβερνητικών μέτρων για τον Έβρο είναι εξαιρετικός οδηγός και για τους ακριτικούς Δήμους της Ηπείρου. Ας μην βλέπουμε την Αλβανία μεμονωμένα. Είναι γνωστές οι προνομιακές σχέσεις της με την Τουρκία. Το λεγόμενο «τσάμικο» ζήτημα και άλλες ανιστόρητες διεκδικήσεις των Αλβανών μπορούν ν’ αποτελέσουν τον Δούρειο Ίππο της Τουρκίας.
Ήδη έχουμε αναφερθεί σε συγκεκριμένες ενέργειές της στην Κονίσπολη, ένα χιλιόμετρο βόρεια από τη Θεσπρωτία. Βλέποντας τα «έρημα χωριά» της μεθορίου ίσως ανοίγει η όρεξη σε κάποιους βορειοδυτικούς γείτονες. Ας φροντίσουν ενισχύοντας τα χωριά αυτά οι κυβερνώντες να τους κόψουν την όρεξη πριν βρεθούν και βρεθούμε όλες και όλοι, μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις…
ΥΓ. Το protothema.gr είναι το μόνο μεγάλο Μ.Μ.Ε. που ασχολείται συστηματικά με την Ήπειρο και τα προβλήματά της. Για τη λύση των προβλημάτων που αναδεικνύουμε εδώ, υπάρχουν αρμόδιοι, που ελπίζουμε να κάνουν αυτό που πρέπει, όσο ακόμα μπορούν…
Εύγε σας για το άρθρο σας και σας ευχαριστούμε για αυτό.
Θα καταλάβουν το αυτονόητο και οι τοπικές Αρχές που δεν αντιλαμβάνονται το προφανές;
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Μιχαήλ Νταής Ε.
Δικηγόρος Αθηνών