Η εορτή της δικαιοσύνης

Share Button

«Αγαθόν ου το μη αδικείν, αλλά το μη εθέλειν» ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι ο πολιούχος άγιος των Αθηνών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου. Είναι προστάτης του Δικαστικού Σώματος και την ημέρα αυτή είναι η εορτή της Δικαιοσύνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το ένατο έτος μετά από την γέννηση του Χριστού και διετέλεσε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.
Υπήρξε ένας από τους πρώτους Αθηναίους που πίστεψαν στον Χριστό. Σε νεαρή ηλικία βρέθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, ακριβώς την εποχή της Σταύρωσης του Κυρίου. Την Μεγάλη εκείνη Παρασκευή, την ώρα της σταύρωσης του Χριστού, αν και μεσημέρι, σκοτίστηκε ο ήλιος. Ο Διονύσιος συγκλονίστηκε από το παράδοξο αυτό φαινόμενο και αναφώνησε: «ή ο Θεός υποφέρει ή χάνεται το παν». Σημείωσε δε με επιμέλεια την ημέρα και ώρα του υπερφυσικού αυτού γεγονότος του σκοτισμού του ηλίου.
Όταν επέστρεψε στην Αθήνα άκουσε το κήρυγμα του Απόστολου Παύλου στον Άρειο Πάγο να μιλά για εκείνο το υπερφυσικό σκοτάδι κατά την Σταύρωση του Κυρίου, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για την εγκυρότητα της νέας του πίστης. Βαπτίστηκε με την οικογένειά του κατά το έτος 52 μ.Χ.
Όταν έμαθε ότι στα Ιεροσόλυμα ζει η Μητέρα του Χριστού, ταξίδεψε μέχρι εκεί όπου και την συνάντησε. Από αυτήν την συνάντηση είπε: «το παρουσιαστικό της, τα χαρακτηριστικά της, η όλη εμφάνισή της μαρτυρούν, ότι είναι πράγματι Μητέρα Θεού». Στα Ιεροσόλυμα ξαναβρέθηκε όταν εκοιμήθη η Θεοτόκος και εξεδήμησε προς τον Υιόν και τον Θεόν της.
Διετέλεσε επίσκοπος της πόλης των Αθηνών και έλαβε μαρτυρικό τέλος δια της πυράς. Στην Αθήνα υπάρχουν δύο μεγάλοι ναοί που φέρουν το όνομά του, ο ένας στο Κολωνάκι επί της οδού Σκουφά, ενώ ο άλλος είναι η Καθολική Μητρόπολη της Αθήνας επί της οδού Πανεπιστημίου. Το όνομά του φέρει επίσης ο πεζόδρομος περιμετρικά της Ακρόπολης, που περνά από τον βράχο του Αρείου Πάγου.
ΠΗΓΗ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ).
«Αν σκεφτόμουν τον Παράδεισο ή την Κόλαση, θα υπήρχε υπολογισμός και έτσι δεν θα ήμουν ελεύθερος…»
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ανωτέρω κείμενο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Εθνομάρτυρα ιερέα Παπανδρέα (Ανδρέα Βασιλείου του Γεωργίου) από το χωριό Καρτέρι Θεσπρωτίας (1876 – 1942), φονευθέντα στα χρόνια της κατοχής από αλβανοτσάμηδες σε συνεργασία με την ιταλική καραμπινιερία στο χωριό Μαζαρακιά Θεσπρωτίας, για την πατριωτική και θρησκευτική του δράση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *