Ηγεσία και αστική ευθύνη: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας

Share Button

του Σωτήρη Γιάκη

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, με το τελευταίο δελτίο τύπου σχετικά με τα επεισόδια στον αγώνα του Σπάρτακου Γραικοχωρίου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας στη διοίκησή του. Ως πρώην Γενικός Γραμματέας αυτής της δημοτικής αρχής, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τη νοοτροπία και τις αδυναμίες που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα δημοτική ομάδα.

Στη διάρκεια της θητείας μου, αντιλήφθηκα την αδυναμία του δήμου να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις, να εφαρμόσει τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης και να προσφέρει λύσεις που αρμόζουν σε μια σύγχρονη πόλη. Οι συνεχείς αποτυχίες στην πρόληψη και την οργάνωση δεν είναι απλά σύμπτωση, αλλά αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας που επικεντρώνεται σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Στήριξα αυτήν την ομάδα στις δημοτικές εκλογές, φέρνοντας 400 κεντροδεξιούς ψήφους σε έναν συνδυασμό που φαινομενικά προέβαλε το ανεξάρτητο. Όμως, πολύ σύντομα αποδείχθηκε πως αποτελεί προπύργιο του παλαιού κατεστημένου, με ρίζες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για το κοινό καλό και την αποτελεσματική διαχείριση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσανατολισμό στο μέλλον. Δεν μπορεί να μένει πίσω από φτηνές δικαιολογίες και δηλώσεις, αλλά πρέπει να πρωτοστατεί σε λύσεις που αφορούν την κοινωνία μας. Η αστική ευθύνη δεν περιορίζεται σε καταγγελίες, αλλά σε δράση. Ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ξεκινώντας από την αυτοκριτική του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *