Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ», Αντώνης Μπέζας, έδωσε, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων και στην εκπομπή «Χωρίς τίτλο» με τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου για την παραχώρηση του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:
Διορθωτικές διεκδικητικές προτάσεις σε σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης του Λιμένα
«Από τη συζήτηση που εμείς ως δημοτική παράταξη προκαλέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο προέκυψε ότι υπάρχουν μια σειρά από κενά και προβληματικά σημεία στη σύμβαση παραχώρησης. Αυτά έπρεπε να είχαν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί στη φάση της διεκδίκησης για την κατάρτιση των όρων του διεθνούς διαγωνισμού και στη συνέχεια μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. Δυστυχώς, το τοπικό πολιτικό προσωπικό, στο σύνολό του, προσανατολίστηκε εκείνη την περίοδο στην επαναφορά τμημάτων της χερσαίας ζώνης στο Δήμο και άφησε στην άκρη άλλα σημαντικά ζητήματα που τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Επιπλέον, πήραμε πίσω τα αυτονόητα, τις εκτάσεις δηλαδή που ούτως ή άλλως δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του διαγωνισμού και δεν πετύχαμε σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο και την τοπική μας κοινωνία.
Πως διορθώνεται τώρα αυτό; Πρώτον, με διεκδικητικές προτάσεις έργων και δράσεων προς τον παραχωρησιούχο ώστε να συμπεριληφθούν στο Προγραμματικό Σχέδιο που θα καταθέσει και δεύτερον, με διεκδικητικές προτάσεις, όπως έργα υποδομής ή νομοθετικές ρυθμίσεις πρόσθετης χρηματοδότησης, προς την Κυβέρνηση».
Η επιχειρούμενη τροποποίηση του master plan Λιμανιού ενέχει κινδύνους
«Στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται μεταξύ άλλων η υποχρέωση του Ομίλου Grimaldi να εκπονήσει και να υποβάλλει για έγκριση το λεγόμενο Αρχικό Προγραμματικό Σχέδιο Ανάπτυξης εντός 9 μηνών από την έναρξη της παραχώρησης, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου. Ο Δήμαρχος κ. Νταής μας ενημέρωσε ότι ο ΟΛΗΓ έχει λάβει παράταση για την υποβολή του Σχεδίου Ανάπτυξης γιατί παράλληλα θα καταθέσει και πρόταση τροποποίησης του χωροταξικού σχεδίου, του master plan δηλαδή του Λιμανιού.
Πρέπει να πω ότι η ενέργεια αυτή ενέχει κινδύνους γιατί η τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου ενός Λιμανιού μπορεί να γίνει, είτε για να απαλειφθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η Μαρίνα της Ηγουμενίτσας, είτε για να προστεθούν νέες που δεν προβλέπονται αρχικά, είτε και για τα δύο ταυτόχρονα. Και αυτό σχετίζεται βέβαια με το Σχέδιο Ανάπτυξης που θα υποβάλλει ο ΟΛΗΓ.
Η σύμβαση προβλέπει επίσης ότι στα καθήκοντα του ΟΛΗΓ είναι και η διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος των περιοχών και των κλάδων που εξυπηρετούνται από το Λιμένα. Δικαιούμαστε επομένως ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως κυρίαρχο δηλαδή όργανο δημοκρατικής αντιπροσώπευσης της τοπικής κοινωνίας, να υποβάλλουμε προς τον παραχωρησιούχο – για να τις συμπεριλάβει στο επιχειρησιακό του Σχέδιο Ανάπτυξης των επόμενων 10 ετών- και προς την Κυβέρνηση, προτάσεις και αιτήματα για τα παραπάνω καθήκοντα του ΟΛΗΓ αλλά και για να καλύψουμε, όπως ανέφερα προηγουμένως, τα τεράστια κενά στη σύμβαση παραχώρησης.
Αυτή τη συζήτηση κάναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατατέθηκαν δύο εισηγήσεις, μία από τον Δήμαρχο και μία από τον δική μας δημοτική παράταξη και ο κ. Νταής ανέλαβε να συγκεράσει τις δύο εισηγήσεις και τις επιπλέον προτάσεις που ακούστηκαν ώστε να καταλήξουμε σε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ».
Όχι σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Ηγουμενίτσας
«Την ώρα που γίνονταν αυτές οι συζητήσεις στο ΔΣ, ο νέος υφυπουργός κ. Γκίκας επισκεπτόμενος την Ηγουμενίτσα αποκάλυψε ουσιαστικά την πρόθεση του Ομίλου Grimaldi να δημιουργήσει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στην Ηγουμενίτσα. Κατ’ αρχάς θέλω να συμβουλέψω τον φίλο κ. Γκίκα, επειδή είναι νέος στην ανάληψη τέτοιων καθηκόντων, εκτός της εκλογικής του περιφέρειας να μην παρεμβαίνει σε ζητήματα που δεν είναι των αρμοδιοτήτων του στο Υπουργείο. Ούτε ο κ. Γιόγιακας έχει εξουσιοδότηση να κάνει τέτοιες συζητήσεις και να μας ανακοινώνει τις απαιτήσεις του ιδιώτη για δραστηριότητες που δεν προβλέπονται στο εγκεκριμένο χωροταξικό του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Μήπως εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Ομίλου Grimaldi; Αυτά είναι θέματα για τα οποία πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, ούτε με χωροταξικούς όρους σε σχέση με τη φυσιογνωμία του Λιμανιού, ούτε με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόβλημα είναι ότι και ο Δήμαρχος κ. Νταής έχει συμπεριλάβει στην εισήγησή του «τη λειτουργία μικρής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε χώρο εντός της χερσαίας ζώνης αλλά εκτός του αστικού ιστού της πόλης». Δηλαδή, μας ζητάει να προτείνουμε ως ΔΣ αυτό που επιδιώκει ο ίδιος ο ιδιώτης. Θεωρώ ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος! Αν επιμείνει σ’ αυτή του την πρόταση, τότε εμείς θα διαχωρίσουμε τη θέση μας και δεν πρόκειται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».