Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας την 6η και 7η Ιανουαρίου 2024 προξένησε ορισμένα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν μετά από παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου Ηγουμενίτσας, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις περιοχές Πλαταριάς, Συβότων, Πέρδικας (στον οικισμό και στο Καραβοστάσι), στον οικισμό Αμπέλια, στη γέφυρα που ενώνει τον οικισμό Λάκας με την Κρυόβρυση, καθώς και στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, τα οποία αποκαταστάθηκαν με τη συνδρομή των προαναφερόμενων υπηρεσιών και με την κατάλληλη μεταξύ τους επικοινωνία και συντονισμό.
Το πλέον σοβαρό πρόβλημα εμφανίστηκε στις παραλίες Δρέπανο – Μακρυγιάλλι, όπου ο συνδυασμός των ραγδαίων και πολύωρων βροχοπτώσεων με την υπερχείλιση της θάλασσας προκάλεσε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο εγκλωβισμός – μικρού ευτυχώς αριθμού – αυτοκινήτων, τα οποία απεγκλωβίστηκαν ύστερα από παρέμβαση γερανοφόρων εταιρειών οδικής βοήθειας.
Ο κίνδυνος εγκλωβισμού και άλλων οχημάτων, οδήγησε στην υποβολή αιτήματος από το Δήμο Ηγουμενίτσας (το οποίο έγινε δεκτό από την ΕΛ.ΑΣ.) για διακοπή της κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην παραλία Μακρυγιάλλι, από το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιανουαρίου 2024 έως την αποκατάσταση των βλαβών και ζημιών, η οποία διενεργήθη από συνεργεία του Δήμου Ηγουμενίτσας νωρίς το πρωί της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου.
Αποτέλεσμα των πλημμυρών ήταν η πρόκληση ζημιών στο οδόστρωμα του δρόμου, η καταστροφή προστατευτικών τοιχίων, καθώς και η φθορά δημοσίων εγκαταστάσεων και εξοπλισμού στην παραλία. Είναι σαφές όμως ότι οι προαναφερθείσες ζημιές και καταστροφές δεν οφείλονται μόνο στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου διημέρου, αλλά είναι εν μέρει αποτέλεσμα της προϊούσας διάβρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνεπεία πολλών παραγόντων όπως ενδεχομένως η αναστολή της διαδικασίας φυσικού εμπλουτισμού με φερτά υλικά λόγω της μετακίνησης της κοίτης και των εκβολών του ποταμού Καλαμά βορειότερα, η εκβάθυνση του διαύλου, η συγκέντρωση πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων και ίσως και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες και λόγοι.
Η κλιματική αλλαγή συνεπάγεται δυστυχώς τη συχνότερη από κάθε άλλη φορά επανάληψη τέτοιων έντονων καιρικών φαινομένων με τις συνέπειές τους (π.χ. πλημμυρικά φαινόμενα) να έχουν πλέον ιδιαίτερα επιβαρυντικές επιπτώσεις. Η αδράνεια που επιδείχθηκε τα προηγούμενα έτη δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας εκτός από τις ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών, θα επαναφέρει επίσημα και θεσμικά το αίτημα της εκπόνησης της απολύτως αναγκαίας διεπιστημονικής μελέτη για τη διατύπωση αξιόπιστων και ρεαλιστικών προτάσεων μόνιμης προστασίας προστασία των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλλι.
Ο Δήμαρχος
Παναγιώτης Β. Νταής
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΩΜΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ