Τη Δευτέρα 27.11.2023 πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η ημερίδα παρουσίασης του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων», που απευθυνόταν στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στόχος της ημερίδας ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης το περιεχόμενο του προγράμματος και τα πλούσια παιδαγωγικά εργαλεία που το συνοδεύουν, έντυπο υλικό, παιχνίδια και ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές, προκειμένου να το εντάξουν στις εκπαιδευτικές τους επισκέψεις, καθώς από την τρέχουσα σχολική χρονιά θα ενταχθεί στα τακτικά προγράμματα που προσφέρει το μουσείο.
Στον χαιρετισμό της η Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Θεσπρωτίας κ. Γεωργία Πλιάκου παρουσίασε την ταυτότητα του προγράμματος, ενώ μέσα από τις εισηγήσεις της Αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Μαρίνας Μπέση και του Σύμβουλου Εκπαίδευσης Δασκάλων Θεσπρωτίας κ. Θωμά Λώλη αναδείχθηκαν οι προϋποθέσεις για μία ουσιαστική σχέση της εκπαιδευτικής κοινότητας με το μουσείο και ο ρόλος των τοπικών θεματικών δικτύων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη διασύνδεση των μαθητών με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους. Οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Θεσπρωτίας Αντωνία Τζωρτζάτου και Βασιλική Λάμπρου εστίασαν στις απελευθερωτικές επιγραφές του θεάτρου των Γιτάνων και στη θέση της γυναίκας στην Ήπειρο, ενώ το πρώτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των στόχων, των θεματικών αξόνων και των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού προγράμματος «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων», με παράλληλη προβολή εικόνων από την πιλοτική του εφαρμογή, από την κ. Θεοδώρα Λάζου, ιστορικό-αρχαιολόγο της ΕΦΑ Θεσπρωτίας και την κ. Ευτυχία Παρισσοπούλου, αρχαιολόγο-μουσειολόγο του έργου.
Στο βιωματικό εργαστήριο (workshop) που ακολούθησε οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των δύο μουσειοσκευών, που παράχθηκαν στα πλαίσια του έργου για να ταξιδέψουν κατά προτεραιότητα στις αίθουσες απομακρυσμένων σχολείων με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές το αρχαίο θέατρο. Επιτραπέζια παιχνίδια, έντυπα, φύλλα εργασίας, τρισδιάστατη μακέτα του θεάτρου με τη μορφή puzzle, αντίγραφα, εξοπλισμός για παιχνίδια ρόλων και θεατρικά παιχνίδια (ενδύματα, θεατρικά προσωπεία, μουσικά όργανα), προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές ειδικών σχολείων, όπως παζλ, κάρτες αντιστοίχισης, κάρτες παραγωγής λόγου, ακουστικό βιβλίο, ήταν στη διάθεση των εκπαιδευτικών που κλήθηκαν να σχεδιάσουν δραστηριότητες με θεματική το αρχαίο θέατρο.
Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος στην ημερίδα-βιωματικό εργαστήριο (workshop) και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων» υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και εκτελέσθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.