Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος συνεχίζοντας τις συστηματικές του επαφές με τους φορείς σε όλους του νομούς της Περιφέρειας επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη τα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας όπου συναντήθηκε με τον Βασίλη Παρόλα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα του κλάδου και ειδικότερα το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος αλλά και η άρδευση των καλλιεργειών. Από την πλευρά του ο Σπύρος Ριζόπουλος ενημέρωσε για τις θέσεις των Οριζόντων και ειδικότερα τόσο για την δημιουργία του Ανεξάρτητου Φορέα Γάλακτος, όσο και για την εκπόνηση ειδικού ρυθμιστικού σχεδίου άρδευσης για το σύνολο των καλλιεργειών στην Ήπειρο.
Αναφερόμενος τέλος στις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επισήμανε: «Οι κτηνοτρόφοι να καταλάβουν ότι όλο αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο στήριζαν είναι αυτό που ουσιαστικά τους άνοιξε το λάκκο».
Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις
Βασίλης Παρόλας
«Θέλουμε να σας καλωσορίζουμε στα γραφεία του αγροτικού συνεταιρισμού Θεσπρωτίας – Πρέβεζας και να σας ευχαριστήσουμε για τη συζήτηση που κάναμε για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας.
Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως στον τομέα της κτηνοτροφίας που δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να ορθοποδήσει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Τα προβλήματα εστιάζονται και στη λειτουργία του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού Φιλιατών, μια εγκατάσταση που μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 30 τόνους της ημέρας.
Ο συνεταιρισμός αυτός έχει χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 2 δισ. δραχμές πριν κάποια χρόνια, αλλά σήμερα παραμένει ανενεργός ενώ θα μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα των παραγωγών της περιοχής και ιδιαίτερα των μικρών, αυτών που θέλουμε να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν.
Υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Θα μπορούσε να σωθεί η μισή Θεσπρωτία, περισσότερο ως άμυνα στην επίθεση που δέχεται ο κτηνοτροφικός κόσμος από τις γαλακτοβιομηχανίες, που μειώνουν την τιμή συνεχώς. Ο μόνος ωφελούμενος είναι τα κέρδη τους, ενώ ο μόνος ζημιωμένος είναι ο κτηνοτροφικός πληθυσμός.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα που αναφέρονται στον υπόλοιπο γεωργικό τομέα. Έχουμε πάρα πολλά προβλήματα στον αρδευτικό τομέα. Το νερό για το πότισμα είναι πανάκριβο. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Παραμυθιάς από τα 32.000 στρέμματα καλλιεργούνται μόνο 4.000 γιατί το νερό που έρχεται από τον Αχέροντα κοστίζει πάρα πολύ. Και εκεί πρέπει να παρέμβουμε.»
Σπύρος Ριζόπουλος
«Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πρώτα το κομμάτι των κτηνοτρόφων και μετά το κομμάτι της γεωργικής ανάπτυξης. Υπάρχουν πάρα πολλές στρεβλώσεις. Αυτό που πρέπει να συμφωνήσουμε και να κάνουμε δεν είναι απλώς να βάλουμε τους παραγωγούς σε άμυνα απέναντι στις βιομηχανίες. Πιστεύω ότι η δουλειά μας δεν απλά να τους προστατεύσουμε, είναι να τους στηρίξουμε ούτως ώστε οι παραγωγοί να αντιληφθούν ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε να τους βοηθήσουμε -αντί να δίνουν τη μάχη χαρακωμάτων για την τιμή του γάλακτος το οποίο έχει το εξής παράδοξο με όρους αγοράς δεν μπορεί κάτι το όποιο είναι περιζήτητο να πέφτει η τιμή του, βάζοντάς τους σε μια διαδικασία να γίνουν και οι ίδιοι γαλακτοκόμοι. Όλοι.
Για να γίνει αυτό προτείνω, όπως σας είπα και με χαρά δέχθηκα τη δική σας στήριξη σε αυτό, τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Φορέα Γάλακτος στον οποίο επιθυμώ να ενταχθούν όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί των νομών. Έτσι, οι μονάδες σαν αυτή στους Φιλιάτες που δεν λειτουργεί ή θα αποφασίσουν να συμπλεύσουν με τον Φορέα ή θα κάνουμε δικές μας. Εάν δεν βάλουμε τους κτηνοτρόφους σε μια οργανωμένη κατάσταση να παράγουν δικά τους προϊόντα για να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά απέναντι στις βιομηχανίες δεν υπάρχει καμία τύχη. Αυτό πρέπει να επιδοτήσουμε, την επιχειρηματικότητα.
Το δεύτερο που έχω ήδη προτείνει στα πλαίσια του συγκεκριμένου φορέα είναι η δημιουργία ενός αγορανομικού ΣΔΟΕ το οποίο θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της ποιότητας των προϊόντων των βιομηχανιών διότι διάφορα έχουν φτάσει στα αυτιά μου.
Όταν για παράδειγμα υπάρχει τρόπος να φτιάχνεις ένα κιλό φέτα με 2,5 λίτρα γάλα ενώ κανονικά χρειάζονται τέσσερα λίτρα κάποιος πρέπει αυτό να το εποπτεύσει, πάνω απ’ όλα για την προστασία του καταναλωτή.
Γιατί εδώ έχει δημιουργηθεί και το εξής παράδοξο. Την αγορά τη διαμορφώνει ο καταναλωτής. Πρέπει λοιπόν να αποκαταστήσουμε την αδικία και τους κτηνοτρόφους και στον καταναλωτή.
Στο τρίτο κομμάτι, όσον αφορά την άρδευση, βλέπουμε το άλλο παράδοξο. Ζούμε σε μία περιφέρεια στην οποία βρέχει 320 μέρες το χρόνο και είναι γεμάτη ποτάμια, αλλά το νερό είναι ακριβό. Δηλαδή, το γάλα είναι φτηνό και δυσεύρετο, το νερό που είναι άφθονο είναι ακριβό. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι παραλογισμοί με τους οποίους δεν έχει ασχοληθεί κανένας σοβαρά και μου κάνει εντύπωση.
Δεν είναι μόνο ο δικός σας κάμπος, είναι και της Άρτας, της Φιλιππιάδας, των δικών μας χωριών στο Πωγώνι. Άρα θα χρειαστεί ένας άλλος φορέας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα ειδικό ρυθμιστικό σχέδιο άρδευσης ώστε να αντιμετωπίσουμε συνολικά και στρατηγικά αυτό το ζήτημα. Γιατί σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι ζήτημα άρδευσης από τα ποτάμια και σε άλλες με ελαφριά αφαλάτωση όπως στην περίπτωση του Αράχθου.
Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι οι στρεβλώσεις που υπάρχουν είναι και προϊόν έλλειψης εμπειρίας αλλά σίγουρα στην περίπτωση των κτηνοτρόφων έχουν και σκοπιμότητα. Πρέπει όμως και οι κτηνοτρόφοι να καταλάβουν ότι όλο αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο στήριζαν είναι αυτό που ουσιαστικά τους άνοιξε το λάκκο.
Πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους και εκείνοι αν θέλουν να φύγουν μπροστά ή αν θέλουν να εξαφανιστούν. Εγώ ξέρω τι πρέπει να κάνω το δίλημμα είναι όμως και δικό τους.»