Δασικοί Χάρτες: Ξεκαθαρίζουν οι καλλιεργούµενες εκτάσεις

Share Button

Σειρά προβληµάτων αποκάλυψε η διαδικασία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών µέσα στο 2017. Εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν αγροτικές και είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες, εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που είχαν δασωθεί και καλλιέργειες οι οποίες επιδοτούνταν, ενώ ήταν πάνω σε ένα υπόβαθρο δασικών εκτάσεων, είναι µερικά µόνο από τα σηµαντικά ζητήµατα που αναδύθηκαν. Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, «το 2017 είναι έτος-σταθµός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας», αλλά για τους χιλιάδες παραγωγούς ήταν µία χρονιά γεµάτη ανησυχία και αγωνία σχετικά µε το µέλλον των επιδοτήσεων και των καλλιεργειών τους. Η «ΥΧ», µε διαρκή ρεπορτάζ, παρακολουθούσε τη διαδικασία, αποκαλύπτοντας τα µεγάλα προβλήµατα που οι Έλληνες παραγωγοί αντιµετώπιζαν, αλλά και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, τις νέες εγκυκλίους και τις αποφάσεις.

Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάµελλο, άλλο ένα σηµαντικό θέµα ήταν και τα πρόδηλα σφάλµατα και η εξαγορά και η έγκριση επέµβασης σε εκτάσεις που είχαν παλαιότερα δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα και ήταν ενταγµένες στο ΟΣΔΕ.

«Εξασφαλίστηκαν και διασφαλίστηκαν όλες οι επιδοτήσεις σε αυτή την προσπάθεια, µόνο µε την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού και µειώθηκε το κόστος της αλλαγής χρήσης ή της παραχώρησης της κυριότητας µέχρι και 83% µε 100 δόσεις, δέκα χρόνια αποπληρωµή για τον αγρότη, για να µπορέσει να ασκήσει πραγµατικά ένα επάγγελµα, το οποίο χρειαζόµαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά στο απολογιστικό της χρονιάς. Όπως εξήγησε, µεταξύ άλλων, επιτράπηκαν οι µικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές και «διευκρινίστηκαν πολλά ζητήµατα για την υποχρέωση αναδάσωσης, ώστε ο πολίτης να µπορεί να συµβάλει στο δασικό ισοζύγιο και µε άλλη διαδικασία στο περιβαλλοντικό».

Προβλήµατα 

  • Εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν αγροτικές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ σε ΑΑ)
  • Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί (ΔΑ)
  • Εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί (ΑΔ)
  • Καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

Μερική κύρωση στο 31,39% της χώρας 

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 60,15% των αναρτηµένων περιοχών, ενώ οι µη δασικές το 33,45%.
Το ποσοστό της µερικής κύρωσης (δηλαδή η κύρωση του δασικού χάρτη για τον οποίο δεν έχουν ασκηθεί αντιρρήσεις ή δεν είναι περίπτωση αποδεκτού πρόδηλου σφάλµατος, ή δεν έχει γίνει αίτηση εξαγοράς ή χρήσης ή δεν είναι έκταση αναδασωτέα σε ανέκαθεν µη δασικού χαρακτήρα έκταση) στο σύνολο της έκτασης της χώρας ανέρχεται στο 31,39%.
Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 134.000. Η συνολική έκταση των αντιρρήσεων επί των αναρτηµένων είναι στο 3,75%, δηλαδή 1,6 εκατ. στρέµµατα περίπου. Το ποσοστό των προδήλων επί των αναρτηµένων είναι 1,02%. Η έκταση αναδασωτέων που επανεξετάζονται ως προς το υπόβαθρο και ως προς τη νόµιµη καλλιέργεια, που προηγούνταν του λόγου για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες είναι 1,54% (680.996 στρέµµατα) και οι εκτάσεις που πρέπει να εξαγοραστούν περιορίστηκαν στα 183.584 στρέµµατα, που αντιστοιχούν στο 0,41% των δασικών χαρτών.

ΠΑΑ 

Σηµειώνεται ότι έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια, όπως προβλέπεται, από το ΥΠΑΑΤ για να ανοίξουν όλα τα έργα, όπως η δάσωση και το αγροδασικό, µέσα στο 2018, συνολικής δαπάνης 301.268.200 ευρώ. Τις επόµενες εβδοµάδες, προκηρύσσονται τα έργα για δηµόσιους φορείς που αφορούν:

  • Μέτρο 8.3 «Πρόληψη ζηµιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συµβάντων» – 59,2 εκατ. ευρώ.
  • Μέτρο 8.4 «Αποκατάσταση ζηµιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συµβάντων» – 101,7 εκατ. ευρώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *